Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Appelscha – Bosbergpad
 • Natuurgebied

  Nationaal Park Drents-Friese Wold

 • Startpunt

  Tourist Info Appelscha

  Boerenstreek 23

  8426BN Appelscha

 • Alternatief startpunt

  Parkeerplaats Bosberg

  Bosberg 2

  8426GJ Appelscha

 • Lengte van de route

  2,5 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route ook 's nachts te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Restaurant aanwezig
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Honden losloopgebied
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig

Deze route gaat door een deel van het Drents-Friese Wold bij Appelscha. Op het parkeerterrein aan het begin van de route zijn enkele invalidenparkeerplaatsen, mochten deze vol zijn dan zijn er aan de Bosberg ook nog twee invalidenparkeerplaatsen direct aan de route. De route is geheel verhard en neemt je onder andere mee langs de Bosbergtoren. Dit uitkijkpunt is rolstoeltoegankelijk doordat er een aangepaste toegangsdeur en een lift aanwezig zijn. Helaas is een toegangskaartje voor de rolstoelenentree momenteel niet online verkrijgbaar. Bij het tourisme informatiepunt aan de start van de route is dit kaartje wel verkrijgbaar. De toegang tot de toren is €2,50 en het uitzicht is prachtig. De route gaat door een iets glooiend landschap en zeker bij de helling naar de Bosbergtoren is een begeleider aan te raden.


De Bosbergtoren staat op een heuvel. Volgens een oud verhaal was deze heuvel ooit een grote eikenboom. Toen in 2016 de oude uitkijktoren werd vervangen werd er onderzoek gedaan en bleek dat de twee eiken die naast de toren groeien één boom zijn! Deze enorme eik stond ooit op een zandvlakte en doordat al het zand tegen de boom aan kwam te liggen moest de boom steeds hoger groeien om boven al dat zand uit te komen. Rond 1800 verdween de eik helemaal onder het zand, maar toch overleefde hij het, tegenwoordig steken er twee takken boven het zand uit, maar de boom is waarschijnlijk 30 meter hoog geweest. De Bosbergtoren is 33 meter hoog en bovenop zijn glazen platforms waardoor je ook recht naar beneden kunt kijken, als je geen hoogtevrees hebt.


Volgens de website van Staatsbosbeheer mogen honden loslopen in dit gebied en staan er bordjes bij de ingang waarop dit aangegeven staat. Deze bordjes hebben wij niet gevonden. Daarom hebben we zowel het icoontje voor honden losloopgebied als voor honden aan de lijn bij deze route gekozen.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route.

Toegang tot de Bosbergtoren kost €2,50, Let op dat de rolstoeldeur alleen geopend kan worden met het ticket dat je koopt bij het toerisme informatiepunt aan het begin van de route! Via deze link kom je op de pagina van Appelscha met informatie over de Bosbergtoren.

Openingstijden Tourist information Appelscha:
        maandag t/m zondag van 10.00u - 16.00u

De route in kaart
Download als .gpx