Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Arnhem – Park Sonsbeek en Zypendaal
  • Stadspark

    Park Sonsbeek en Park Zypendaal

  • Startpunt Zypendaal

    Parkeerplaats Landgoed Zypendaal

    Zijpendaalseweg 44 (overzijde)

    6814CL Arnhem

  • Startpunt Sonsbeek

    Parkeerplaats Parkweg

    Parkweg 2 (overzijde)

    6815DJ Arnhem

  • Lengte van de route

    1,9; 2,4; 3,9 of 4,4 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route ook 's nachts te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Watertappunt aanwezig
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Honden losloopgebied
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Dit is een stadswandeling
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

Net Boven Arnhem zijn de parken Sonsbeek en Zypendaal te vinden. In een prachtige groene omgeving waar bos en waterpartijen elkaar afwisselen kom je door een heuvelachtig landschap dat in de ijstijd is ontstaan en later door verschillende generaties is ingericht als park.


Het gebied is sterk heuvelachtig, waardoor we absoluut aanraden om een begeleider mee te nemen. Veel paden zijn geasfalteerd en daardoor goed begaanbaar. Een klein deel van de paden bestaat uit halfverharding waar een laag grind overheen ligt. Op de meeste plekken is over deze ondergrond redelijk goed te rollen omdat het grind redelijk is ingereden.


Afhankelijk van de route die je kiest kom je langs verschillende hoogtepunten in het gebied. Een aantal van deze bijzondere locaties noemen we hier dan ook.


Buitenhuis Zypendaal kom je tegen vlakbij het startpunt Zypendaal. Op de plek van het huidige huis stond al voor 1650 een huis met de naam " De Syp". Deze naam verwijst naar het water dat vlakbij het huis uit de grond komt, dat wordt ook wel siepelen genoemd. In 1650 wordt er een buitenhuis gebouwd dat de naam Zypendal krijgt. Vanaf 1742 komt het huis in het bezit van de familie Bantsen, het oude huis wordt gesloopt en een nieuwe buitenplaats wordt gebouwd. Zypendaal krijgt in 1867 het koetshuis en de oranjerie. Tot 1926 was het huis bewoond door de familie Brantsen, waarna het in 1930 in bezit kwam van de Gemeente Arnhem. Inmiddels is het huis onderdeel van Geldersch Landschap & Kasteelen.


Verspreid over de parken kom je verschillende waterpartijen tegen. Een slingerende beek en grote vijvers wisselen elkaar af. In Park Sonsbeek staan twee watermolens, de Witte Watermolen is één van de oudste gebouwen van Arnhem. Al sinds de 15e eeuw wordt hier koren gemalen. Ook tegenwoordig maalt de molen nog steeds en bij het bezoekerscentrum kun je allerlei meel en bakmixen kopen. In de andere watermolen vind je het Watermuseum. Het watermuseum is toegankelijk met een rolstoel.


Bovenop een van de heuvels kom je bij Huis Sonsbeek. Deze villa is in 1744 gebouwd en heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad, zo was het vanaf 1900 een hotel en na 1986 werden er exposities gehouden. Tegenwoordig is er een horecagelegenheid in het pand.


Om een landgoed van eten te voorzien waren er vaak boerderijen rondom het landgoed te vinden die door boeren werden gepacht. De boerderij op Landgoed Sonsbeek is rond 1800 gebouwd, maar al in 1550 is er sprake van een boerderij met de naam "De Wiltbaan" op deze plek. De naam verwijst naar de wildbaan die hier in het bos lag. Een wildbaan was een plek waar wilde dieren zoals reeën min of meer opgesloten konden worden. De wildbaan van Sonsbeek werd echter in 1505 bij de belegering van Arnhem door Philips van Bourgondië vernield. Voor deze belegering werd het hele bos namelijk gekapt. Sinds 1774 werd de boerderij gepacht door de familie Jacobs en kwam er een landbouw en veeteeltbedrijf in de boerderij. Uiteindelijk werd de gemeente in 1899 eigenaar van de boerderij, de bewoonster, Mietje Jacobs, mocht deze blijven pachten. Mietje stopte met de boerderij en begon een melkhuis, waar wandelaars een beker melk konden drinken. Op 1 maart 1920 stopte Mietje op 80 jarige leeftijd met het melkhuis. In de jaren daarna kwam er een volks-theeschenkerij en tegenwoordig is Brasserie de Boerderij hier te vinden.


Handig om te weten: Bij het bezoekerscentrum, bij het Watermuseum en bij de meeste horeca langs de route is een invalidentoilet aanwezig. Langs de route zijn enkele watertappunten, deze zijn echter niet vanuit een rolstoel te bedienen. Veel paden zijn geasfalteerd, een deel van de paden is halfverhard met een bovenlaag van grind. Tussen Park Sonsdeel en Park Zypendaal is een weg die je moet oversteken. De ene oversteek is redelijk overzichtelijk, maar bij de andere oversteek moet je even omhoog voordat je de weg kan oversteken, dit beperkt je zicht en mobiliteit. Alle paden in deze routes zijn toegankelijk voor fietsers. De paden zijn echter breed genoeg om elkaar gemakkelijk te kunnen passeren.

Deze routes zijn gebaseerd op een route van het Geldersch Landschap & Kasteelen. Via deze link kom je op de pagina van Geldersch Landschap & Kasteelen met informatie over het buitenhuis en park Zypendaal.

Het bezoekerscentrum is goed rolstoeltoegankelijk. Bij het bezoekerscentrum kan men goed aangeven welke paden het meest geschikt zijn voor een roller. Via de website van Vrienden van Sonsbeek kun je veel informatie vinden over Park Sonsbeek.
Via deze link kom je op de website van Natuurcentrum Arnhem.

Openingstijden Bezoekerscentrum de Molenschuur:
        donderdag en vrijdag van 10.00u - 14.00u 

Het Watermuseum is ook rolstoeltoegankelijk. Hier is ook een invalidentoilet aanwezig. Meer informatie over het watermuseum is te vinden op de website.

Openingstijden Watermuseum:
        dinsdag t/m vrijdag van 12.00u - 17.00u 
        zaterdag en zondag van 10.00u - 17.00u 

De route van 4,3km in kaart
Download de route van 4,4km als .gpx
De route van 3,9km in kaart
Download de route van 3,9km als .gpx
De route van 1,9km in kaart
Download de route van 1,9km als .gpx
De route van 2,2km in kaart
Download de route van 2,2km als .gpx