Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Baarn – Wandelroute Engelse Park
 • Natuurgebied

  Utrechtse Heuvelrug - Landgoed Groeneveld

 • Startpunt

  Kasteel Groeneveld

  Groeneveld 2

  3744ML Baarn

 • Lengte van de route

  4,6 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden losloopgebied
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

Kasteel Groeneveld is in 1710 gebouwd als buitenplaats en zomerhuis van rijke stedelingen. Het park werd oorspronkelijk aangelegd in een variant dan de Franse Stijl, maar dit is later omgevormd naar de Engelse landschapsstijl. Door het park rondom Kasteel Groeneveld lopen twee gemarkeerde routes. De lange route, de Wandelroute Engelse Park, is gemarkeerd met rode pijlen.


De route bestaat uit halfverharding met grind en slingert tussen de bomen door om de vijverpartijen van het landgoed heen. Onderweg steek je meerdere keren het water over met een bruggetje, vanaf waar je meteen een doorkijkje hebt over het water. Honden mogen de volledige lengte van deze route los lopen. Ze kunnen heerlijk rennen en op diverse plaatsen ook de vijver in.


Het stuk van de route over de Wijnberg (het meest westelijke punt van de route) heen vergt wel wat inspanning, zeker in een handaangedreven rolstoel. Mocht je de helling van de Wijnberg willen vermijden, dan kan je via een doorsteekje de route inkorten. We hebben ook een ingekorte route op de site staan waarin we alle doorsteekjes op de route genomen hebben. Er zijn dus meer paden op het landgoed die geschikt zijn dan enkel de route die de pijltjes volgt.


Vlak bij het kasteel is Hoeve Ravenstein te vinden. Hoeve Ravenstein is een eeuwenoude boerderij en tevens een familiebedrijf. Hier kan je diverse streekproducten kopen, maar ook even uitrusten in het Boerderijcafé. Je kan bij Hoeve Ravenstein komen via de weg Groeneveld. Deze kruis je na ongeveer 3,5 kilometer. Indien je dan op de Groeneveld rechtsaf gaat kom je bij de Hoeve. Door weer terug te lopen naar de kruising van de wandelroute met de Groeneveld is de route weer te vervolgen.


De wandeling eindigt weer bij het kasteel. In het oude koetshuis is het Grand Café Groeneveld gevestigd. Ondanks het grind voor het kasteel is het Grand Café prima te bereiken met dank aan de betegelde rondweg langs de gebouwen naar de ingang van het Kasteel.


Let op! Het kan zijn dat er delen van de route (met name het stuk bij het Kasteel voorlangs) zijn afgesloten tijdens evenementen. In dit geval kan het handig zijn om te parkeren aan de parkeerplaats aan de Ravensteinselaan. Hier zijn echter geen invalidenparkeerplaatsen. Je start dan de route bij de IJskelder en het advies is om de route op dat punt tegengesteld aan de richting van de pijlen te lopen. Om weer terug te komen bij deze parkeerplaats steek je na de lus richting de Wijnberg het bruggetje weer over om de route terug te lopen naar de Ravensteinselaan. Zie voor deze route de derde route hieronder op de site.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route. Er loopt ook nog een andere route op dit landgoed, namelijk de Themaroute Groeneveld. Deze route is 2,5 kilometer lang.

Openingstijden Kasteel Groeneveld:
        Dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00
        Afwijkende openingsmomenten staan vermeld op de website

Openingstijden Hoeve Ravenstein:
        Dinsdag t/m zaterdag van 08.30 - 17.00
        Vrijdag van 08.30 - 18.00

Openingstijden Grand Café Groeneveld:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.0

De route in kaart
Download als .gpx
De route in kaart (kortere route zonder de Wijnberg)
Download als .gpx
De route in kaart (alternatief startpunt op de Ravensteinselaan waarbij je niet bij het kasteel voorlangs komt)
Download als .gpx