Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Vogelenzang – Belevingsroute Amsterdamse Waterleidingduinen
 • Natuurgebied

  Amsterdamse Waterleidingduinen

 • Startpunt

  Ingang Oranjekom / Oase

  Eerste Leijweg 2

  2114BH Vogelenzang


  Let op! Betaald parkeren

 • Alternatief startpunt

  Ingang Panneland

  Vogelenzangseduinweg 2

  2114AS Vogelenzang


  Let op! Betaald parkeren

 • Lengte van de route

  5,4 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Watertappunt aanwezig
Rolstoelvriendelijk
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden niet toegestaan
Betaald parkeren
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Let op, er lopen grote grazers in dit gebied!
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

In de 19e eeuw is er in Amsterdam een grote behoefte aan drinkwater. De Versch-Water Sociëteit is in die tijd de belangrijkste leverancier van drinkwater. Per boot wordt drinkwater vanuit de Vecht naar Amsterdam gebracht. Een nogal omslachtige manier als je er vanuit het heden tegenaan kijkt.


In 1845 bedenkt ingenieur Christaan Vaillant om Amsterdam via een waterleiding te gaan voorzien van drinkwater uit de duinen, duinwater. Hij vindt een medestander in Jacob van Lennep, een invloedrijke schrijver en rijksadvocaat. Deze gaat op zoek naar een financiering voor het plan en in 1851 wordt de Amsterdamse Duinwater Maatschappij opgericht met hulp van geldschieters uit Engeland. Op 11 november heeft kroonprins Willem de eer om bij de Oranjekom de eerste spade in de grond te steken en ongeveer twee jaar later wordt de eerste emmer duinwater verkocht bij de Haarlemmerpoort. En de prijs? Eén emmer water kost één cent.


Het is wel een route waar een enkel obstakel te vinden is. Bij de hoofdingangen bevinden zich wildroosters en een hek om de dieren binnen het gebied te houden. Over de roosters is een extra rooster aangebracht voor makkelijke doorgang naar het gebied. Het zandpad kan soms wat plekken met modder bevatten en er zijn op dit pad twee kruisingen met het ruiterpad. Ook hier kan wat losser zand op het pad liggen. Verder is het zandpad wel een goede stevige ondergrond. Daarnaast is het natuurlijk een duingebied, dus er zijn een paar lichte hellinkjes op de route.


De belevingsroute neemt je mee door het bosrijke deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Over een zandpad tussen de bomen door, maar ook over een verharde weg langs de duinen. En blijf goed kijken, want er lopen hier ook damherten rond die rustig in de buurt van het wandelpad komen! Een ander interessant punt langs de route is het bezoekerscentrum. Ondanks dat het bezoekerscentrum in een voormalig pompstation is gevestigd, is het gelukt om het gebouw redelijk rolstoeltoegankelijk te krijgen. Ga hier ook zeker kijken, want de grote pompen zijn er nog te vinden, samen met informatie over het gebied en de dieren die in het gebied leven.


De route heeft twee mogelijke startpunten. De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben zelf de route gestart bij de ingang Oranjekom / Oase. De route komt ook langs de ingang Panneland, dus deze ingang is als alternatief startpunt te gebruiken. Bij beide ingangen is een parkeerplaats aanwezig en een eetgelegenheid. Pannenkoekenhuis de Oase bevindt zich bij de ingang Oranjekom / Oase. Bij de ingang Panneland is Boshut 't Panneland te vinden. Bij beide eetgelegenheden kan je terecht voor een kopje thee/koffie met iets lekkers, een stevige lunch of een vroeg dinner na een wandeling door dit mooie gebied.


Wij hebben zelf deze route gelopen in begin september. De route stond nog niet online op de website, maar was al wel klaar voor publicatie. Dit zou gebeuren in het herfstnummer (herfst 2022) van Struinen, het magazine van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Terwijl we rond aan het kijken waren bij het bezoekerscentrum raakten we aan de praat met een van de medewerkers. Zij heeft ons verteld over deze mooie route en ons gewezen hoe we de route alvast konden lopen. Dit hebben wij met erg veel plezier gedaan die dag!

Deze route is een route van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Via deze link kom je op de pagina van de Amsterdamse Waterleidingduinen met informatie over de route.


Een dagkaart voor het gebied kost €1,50 per persoon en is te bestellen via de website of te koop bij de automaat bij een van de hoofdingangen. Het parkeren kost €2 per auto per keer. Ook voor het betalen van de parkeerkaart is een automaat te vinden bij de hoofdingangen.


Ook is het mogelijk om jaarkaarten te kopen voor toegang en parkeren. Een persoonlijke jaarkaart voor toegang kost €10 per jaar en een jaarkaart voor parkeren kost €35 per jaar. 

Openingstijden Pannenkoekenhuis de Oase:
        Dinsdag t/m vrijdag: 09.30u - 19.00u
        Zaterdag en zondag: 09.30u - 19.30u

Openingstijden Boshut 't Panneland:
        In de zomer: 09.00u - 20.00u (dinsdag gesloten)
        In de winter: 09.00u - 19.00u (dinsdag gesloten)

De route in kaart
Download als .gpx