Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Brummen – Landgoed Voorstonden
  • Natuurgebied

    Landgoed Voorstonden

  • Startpunt

    Parkeerplaats Landgoed Voorstonden

    Voorsterweg 144

    6971 KD Brummen

  • Lengte van de route

    2 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Landgoed Voorstonden is een landgoed wat in de loop van meerdere eeuwen gevormd is. In de zestiende eeuw stond er op de plaats van het huis een Kasteel. In de zeventiende eeuw is de gracht gegraven. Hierna zijn de vijver en het parkbos in de Hollandse landschapsstijl aangelegd, met diverse open boskamers. Begin negentiende eeuw (rond 1825) heeft het huis zijn huidige uiterlijk gekregen en is het Engelse Park aangelegd, te herkennen aan de slingerpaden en de kronkelende waterpartijen. Aan het eind van de negentiende eeuw (1872) is de Sequoia giganteum (mammoetboom) geplant. Deze boom is inmiddels de dikste mammoetboom van Nederland, met een stamomtrek van ruim acht meter. Het huidige Huis (Havezathe) Voorstonden en een groot deel van het park zijn nog steeds in privébezit en zowel het huis als de tuin zijn door de huidige eigenaren gerestaureerd.


De route volgt de groene pijlen en neemt je mee door het parkbos van het landgoed. Waar je aan het begin van de route nog een glimp kan opvangen van het Huis Voorstonden, bevindt je je niet veel later in een omgeving waarin statige bomenlanen, kronkelende bospaadjes en waterpartijen elkaar afwisselen. De route volgt een stuk van de oever van de grote vijver op het landgoed, maar buigt bij de 'romantische' brug af meer het bos in. Deze brug is een reconstructie van de burg die ooit de zeventien meter brede gracht overspande. In het deel van het park ten zuiden van de waterpartijen lopen enkele paden die geschikt zijn om te volgen met een rolstoel. Je kan de aangegeven route volgen, of zelf dwalen over de paden om meer van het parkbos of de vijver te zien. Op de terugweg naar de parkeerplaats wijkt onze route iets af van de route van Natuurmonumenten, omdat er aan de bovenkant van de cirkel een groot aantal rhododendron struiken staat, wat een prachtig gezicht is op het moment dat deze in bloei staan.


Bij deze route willen we wel een paar punten meegeven om op te letten. Als eerste moet je vanaf de parkeerplaats direct een weg oversteken. Deze weg ligt iets hoger dan de parkeerplaats, dus dit is een klein stukje omhoog. Vanwege de helling en de onoverzichtelijke oversteek raden wij aan om samen met een begeleider te gaan wandelen op het landgoed. Daarnaast staan niet alle wandelpaden op de kaart. Op ons routebestand is dit ook te zien, er zijn een paar doorsteekjes die wel in het park aanwezig zijn, maar niet op de kaart. Ditzelfde is ook te zien op de kaart van Natuurmonumenten bij hun op de routepagina.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

De route in kaart
Download als .gpx