Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Callantsoog – Wandelroute langs het Eerste Water
 • Natuurgebied

  Zwanenwater

 • Startpunt

  Parkeerplaats het Zwanenwater

  Zuidschinkeldijk 3a

  1759JH Callantsoog

 • Lengte van de route

  2,6 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden niet toegestaan
Betaald parkeren
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Let op, er lopen grote grazers in dit gebied!
We raden aan een begeleider mee te nemen

Het natuurgebied het Zwanenwater ligt in de duinen bij Callantsoog in de Kop van Noord-Holland. Het gebied bevat twee grote duinmeren (het Eerste Water en het Tweede Water). Deze twee duinmeren zijn ontstaan door een stijging in het grondwaterniveau in combinatie met regenwater wat hier bleef staan. Het zijn de grootste twee natuurlijke duinmeren van West-Europa.


In het gebied is veel flora en fauna te vinden. Zo groeien er diverse soorten orchideeën in het gebied (bloeiperiode mei tot juli) en in augustus bloeit de heide in het gebied. Het gebied is door de meren bij uitstek geschikt voor watervogels, maar ook de Blauwborst en de Bruine Kiekendief voelen zich hier thuis.


De route loopt om een moerassig stuk heen en een klein stukje langs het Eerste Water. Het grootste gedeelte van de route is aangelegd met een halfverharding met schelpen in de toplaag. Om het gebied te betreden moet je een klaphek door. De doorgang bij beide klaphekken is smal, waardoor we aanraden om een begeleider mee te nemen om het hek te openen in verband met de beperkte ruimte rondom het hek. In het gebied lopen Blonde d'Aquitaine koeien of een herder met schapen. Hierdoor is het niet toegestaan om het gebied te betreden in gezelschap van een hond.


Gezien dat het een duingebied is, liggen er op de route enkele hellingen. Dit is een tweede reden waarom aanraden om een begeleider mee te nemen. Onderaan deze hellingen kan bij regen een flinke plas komen te staan, hierdoor weten we niet zeker of de route ook bij regen goed te doen is. Wij waren er kort na een hevige regenbui, toen was de route goed begaanbaar.


Om ook vanuit een rolstoel vogels te kunnen bekijken is er een vogelkijkscherm aan de rand van het Eerste Water geplaatst. Dit scherm is overdekt en heeft een aantal extra lage kijkgaten. Vanaf hier kan je uitkijken over het water en kijken naar de begroeiing van de oever. Bij ons bezoek stond het riet vrij hoog, waardoor het uitzicht over het water verminderd was.


Er staat een vogelkijkhut (Vogelkijkhut Botenhuis) langs de route. Deze is niet te bereiken met een rolstoel en niet rolstoeltoegankelijk, maar als je een stukje kan lopen (de vogelkijkhut ligt ongeveer 40 meter van het pad af) en een trapje van enkele treden op kunt, dan heb je vanuit de vogelkijkhut een mooi uitzicht over het Eerste Water.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.


De toegang tot dit gebied is gratis voor leden van Natuurmonumenten. De toegangsprijs voor niet-leden is €3 per persoon (kinderen t/m 12 jaar gratis) en de toegangskaartjes zijn te koop bij de automaat bij de ingang van het gebied.

De route in kaart
Download als .gpx