Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Marknesse – Combinatieroute in Rijksmonument Waterloopbos
  • Natuurgebied

    Waterloopbos

  • Startpunt

    Paviljoen het Proeflab//

    Voorsterweg 34

    8316PT Marknesse

  • Lengte van de route

    3 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Honden aangelijnd toegestaan

Van 1951 tot 1996 was het waterloopkundig laboratorium 'De Voorst' gevestigd in wat nu het Waterloopbos is. In het bos werden honderden onderzoeken op schaal uitgevoerd naar het gedrag van water in verschillende locaties. In 1996 verhuisde het waterloopkundig laboratorium naar Delft. Hierdoor kreeg de natuur de kans om weer de regie in handen te nemen in het bos en de (ruïnes van de) modellen terug op te nemen. In 2002 werd de grond eigendom van Natuurmonumenten, die het bos voor bezoekers toegankelijk heeft gemaakt.


De eerste modellen in het bos werden in de jaren 50 aangelegd. Dit was nodig voor onderzoek naar grote waterwerken, die in de tijd van de wederopbouw na de oorlog werden aangelegd. De ruimte die nodig was, werd gevonden in een toen nog jong bos in de polder, waar ook genoeg water aanwezig was voor de modellen.


In de jaren dat het waterloopkundig laboratorium gevestigd was in het Waterloopbos zijn er diverse Nederlandse en buitenlandse havens, rivieren en kusten nagebouwd als model voor het onderzoek. Waaronder het gebied rondom de Willemstunnel in Rotterdam. Dit model is nog steeds te bekijken in het bos en ligt langs de Waterlooproute.


Om te zorgen dat men geen tekort zou krijgen aan ruimte in het bos en omdat een model niet altijd meer nodig was na het afronden van het onderzoek, werden de modelplaatsen regelmatig verbouwd. Een voorbeeld hiervan is de modelplaats waar nu het model Golfbak weer te zien is (de restauratie hiervan is in 2019 voltooid). Op deze plaats zijn in totaal 16 verschillende onderzoeken uitgevoerd en door de restauratie is het mogelijk om twee van de zeven golfmachines weer in werking te stellen en golven te creëren in de Golfbak.


Het tweede gerestaureerde model is het model van de koelwatervijver van de Maasvlakte centrale, waarvan de restauratie in 2022 voltooid is. Op deze plaats werd eerst onderzoek gedaan naar het Brouwershavense Gat en daarna naar het Rak van Scheelhoek bij het Haringvliet, alvorens er twee onderzoeken uitgevoerd werden voor de Maasvlakte centrale. Dankzij de restauratie is het model nu ook deels toegankelijk met een rolstoel.


Op basis van onze wandeling door het gebied hebben we een eigen rolstoelgeschikte wandeling bedacht langs beide gerestaureerde modellen. De wandeling is ongeveer 3 kilometer lang. Je start bij Paviljoen Het ProefLab//. Tot aan het model van de Maasvlakte centrale volg je de paarse pijlen. Bij dit model sla je links af om een stukje de witte pijlen te volgen. Op het punt waar dan de witte en paarse route weer bij elkaar komen, volg je de paarse route weer, tot je het model Golfbak tegen komt. Vanaf hier volg je de gele pijlen om weer terug bij het startpunt te komen. Het Paviljoen ligt op ongeveer 300 meter van de parkeerplaats. De route loopt grotendeels over verharde paden en is goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Het hele gebied is nog in ontwikkeling en Natuurmonumenten werkt aan het toegankelijk maken van meer waterwerken voor rolstoelen.

Deze route loopt door een gebied van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over dit gebied.

Openingstijden Paviljoen Het ProefLab// :
        Maandag en dinsdag: 10.00u - 17.00u (aangepaste lunchkaart)
        Woensdag en donderdag: 10.00u - 17.00u
        Vrijdag t/m zondag: 10.00u - 20.30u (diner op reservering)

Openingstijden informatiebalie van Natuurmonumenten:
        Vrijdagmiddag en zaterdagmiddag (november - maart)
        Ook open op woensdagmiddag en zondag (maart - november)
        Incidenteel door beperkte bezetting gesloten

De route in kaart
Download in .gpx