Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Den Haag – Landgoed Clingendael
  • Natuurgebied

    Landgoed Clingendael

  • Startpunt

    Hoofdingang Landgoed Clingendael
    Kruising Clingendael en Wassenaarseweg
    Den Haag
    Google maps link naar deze kruising

  • Lengte van de route

    2,0 of 3,1 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Watertappunt aanwezig
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Betaald parkeren
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

In Den Haag is op de grens met Wassenaar Landgoed Clingendael te vinden. Dit eeuwenoude landgoed heeft een rijke historie. Langs deze route kom je dan ook een aantal bijzondere locaties en gebouwen tegen.


De route start bij de ingang van het landgoed. Hier zijn twee invalidenparkeerplaatsen. Dit zijn wel plaatsen voor langsparkeren, parallel aan de weg. Aan de kant van de berm is een zeer smalle stoep van ongeveer 30cm breed, dit is mogelijk iets om rekening mee te houden bij het parkeren. Vanaf de hoofdingang hebben we twee routes. De korte route van 2 kilometer gaat direct het landgoed op, de langere route van 3,1 kilometer gaat eerst via de stoep langs de Wassenaarseweg (wanneer je naar de ingang kijkt rechtsaf).


In de 16de stond er in een duinvallei (een clinge) een boerderij met landerijen in de buurt van Den Haag. Philips Doubleth heeft deze boerderij in 1591 en diens kleinzoon (Philips Doubleth III) heeft de boerderij waarschijnlijk tussen 1642 en 1660 vervangen door een landhuis met tuinen in barokstijl. Baron van Brienen heeft het landgoed in 1804 in bezit gekregen, waarna de tuinen zijn aangepast aan de Engelse Landschapsstijl. Marguérite Barones van Brienen was de laatste bewoner van het landgoed van de familie van Brienen. Zij heeft de Japanse Tuin laten aanleggen in 1910. De Japanse Tuin van Landgoed Clingendael is de oudste en grootste Japanse Tuin van Nederland.


Landgoed Clingendael is in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk bestuurlijk centrum geweest van de bezettingsmacht. Rijkscommissaris Seyss-Inquart woonde in het landhuis en heeft een Commandobunker op het landgoed laten bouwen. Deze bunker is niet herkenbaar als bunker, gezien dat deze het uiterlijk van een grote boerderij heeft. Met de lange route (zie hieronder) kom je langs deze bunker en de naastgelegen voormalige Julianakazerne.


Op de korte route kom je eerst door het sterrenbos. In een deel van dit bos is ook de Japanse tuin te vinden. Langs het pad staan hier veel rhododendrons, waarschijnlijk is het bijzonder mooi wanneer deze in bloei staan. Na een tweetal bruggetjes over te zijn gegaan kom je links net naast de route een watertappunt tegen. De watertap is prima bereikbaar maar in de winter wel afgesloten om bevriezing te voorkomen. Het pad gaat via enkele hellingen langs een vijver. Iets verderop kom je langs de Oud Hollandse tuin, vanaf het pad heb je een uitzicht over deze tuin. De tuin zelf is wel bereikbaar, maar de helling naar deze tuin vonden wij ongeschikt voor rolstoelen. Nadat je de route verder volgt kom je bij een helling omhoog en weer omlaag. Iets verderop gaat de route linksaf hier staat een oud wachthuis van de Grüne Polizei uit de tweede wereldoorlog, tegenwoordig is het pand in gebruik als woning. Nadat je weer een brug over gaat kom je langs het koetshuis, achter de hoge deuren waar vroeger de koetsen naar binnen werden gereden zijn tegenwoordig ateliers van verschillende kunstenaars. Tot slot komt de route langs het landhuis Clingendael zelf . Vanaf het landhuis volg je de oprijlaan terug naar de hoofdingang.


De lange route begint bij de voormalige commandobunker en voormalige kazerne. Hier vandaan slinger je eerst over Landgoed Oosterbeek. In 1839 werd Landgoed Oosterbeek bij Landgoed Clingendael getrokken en tuinarchitect Zocher ontwierp de tuinen die beide landgoederen met elkaar verbonden. Landgoed Oosterbeek heeft een grote centrale vijver waar het pad langs op loopt .Na het oversteken van de Van Brienenlaan kom je op Landgoed Clingendael en volg je grotendeels de korte route verder.


De toegankelijkheid van de Japanse Tuin is bij ons onbekend. Wij hebben Landgoed Clingendael bezocht op een moment waarop de Japanse Tuin niet open was. Op de site zijn de openingstijden te vinden en daar staat ook de onderstaande informatie over de toegankelijkheid:


Gezien de kwetsbaarheid van de Japanse Tuin is het niet mogelijk om de tuin te betreden met buggy's en elektrisch aangedreven hulpmiddelen. Voor rolstoelen is een aparte ingang met een speciale route door de tuin beschikbaar. Daarnaast is het ook niet toegestaan om met honden de tuin te betreden (Hulphonden zijn wel toegestaan) Bij een te groot aantal bezoekers kan het zijn dat je even moet wachten voordat je de tuin in mag.

Deze route loopt over Landgoed Clingendael. Via deze link kom je op de pagina van Den Haag waar meer informatie over het landgoed te vinden is.

Het parkeren kan in zone 2285, Benoordenhout-Zuid en kost €2,60 per uur. Van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 24.00 uur is het hier betaald parkeren.

De korte route in kaart (2,0 kilometer)
Download als .gpx
De lange route in kaart (3,1 kilometer)
Download als .gpx