Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Dronten – Levenspad KWF bos
Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)

Update 19-06-2023:


Een paar weken geleden plaatsten wij de route door het Koningin Wilhelminabos in Roggebotzand op onze website en de social media nadat we deze bezocht hadden. Vandaag lezen we op de website van het KWF dat alle monumenten op de gedenkplek zijn vernield.


We zijn geschokt, zeker omdat we de route en de gedenkplaats als indrukwekkend hebben ervaren. Toen wij er waren spraken we een nabestaande die er regelmatig kwam om iemand te herdenken waarvan de naam op een van deze glaspanelen stond. De impact op de nabestaanden is dan ook enorm.


Op de website van het KWF is een bericht te vinden over deze vernieling: https://www.kwf.nl/nieuws/vernieling-wilhelminabos .


We hebben besloten de route wél online te laten staan, omdat het gedenkbos rondom de gedenkplek nog wel toegankelijk is. De namen van de mensen die aan kanker zijn overleden staan er nu niet meer, maar het bos dat ter nagedachtenis aan al deze mensen is geplant blijft ook nu nog steeds een indrukwekkende herinnering.


De route:


Deze wandelroute gaat door het door het Koningin Wilhelminabos in Roggebotzand. Het bos bestaat sinds 1999 en is door Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag geschonken aan KWF Kankerbestrijding, toen KWF Kankerbestrijding 50 jaar bestond. Op 9 december 2000 werd de eerste 'Bomen voor het Leven'-dag gehouden en werd met de aanleg van het bos begonnen. Sindsdien zijn er ruim 25.000 bomen geplant, als herinnering aan mensen die zijn overleden aan kanker.


Langs de route staan verschillende gedichten die op een glazen plaat zijn aangebracht. Deze staan op enige afstand van de route en zijn vanuit de rolstoel soms lastig te lezen. In het midden van de route kom je bij een open plek Hier is een gedenkplek gemaakt. 12 Milleniumbomen vormen rond een beeldje van Koningin Wilhelmina een onderbroken cirkel. Voor iedere provincie staat er een boom. In de lege ruimte van het overgebleven deel van de cirkel staat een moeraseik. Deze moeraseik is geplant door de Contactgroep Nabestaanden Kankerpatiënten (CNK) en staat symbool voor de blijvende herinneringen aan de overledenen. Zo is de onderbroken cirkel toch rond. Rond de cirkel van bomen staan glaspanelen met daarop 25.000 namen van mensen die aan kanker zijn overleden. Ook zijn er twee lege panelen, die verwijzen naar alle andere mensen die aan kanker zijn overleden. Zo is het een gedenkplek voor iedereen.


De route is goed toegankelijk en de paden zijn half verhard. Wat ons opviel was dat er aan het begin van de route een slagboom is. Met een rolstoel kun je hier redelijk goed onderdoor rijden, de doorrijhoogte is 115 cm. Toch is het jammer dat een echte passage langs de slagboom ontbreekt. Het bos is divers door de verschillende jaren van aanplant. De route komt over 1 brug, deze is wat hobbelig doordat enkele planken op een andere hoogte liggen dan de rest van de brug, maar ook met een elektrische rolstoel is dit prima te doen. Het informatiebord bij de gedenkplek is helaas ook niet goed bereikbaar met een rolstoel, dit bord staat in het gras.


Al met al een indrukwekkende wandeling door een mooi natuurgebied.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer en KWF Kankerbestrijding . Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route.


Via deze link kom je op de pagina van KWF Kankerbestrijding met informatie over Het Koningin Wilhelminabos.

De route in kaart
Download als .gpx