Landgoed Huis te Eerbeek is een landgoed gelegen op de Veluwe. Al sinds de 14e eeuw is er op deze plek een huis te vinden. Vroeger werd het gebruikt als jachtslot, tegenwoordig is het een locatie voor feesten en partijen.
De route start op de parkeerplaats naast Restaurant De Korenmolen. Het is het gemakkelijkste om aan de rechterzijde van het restaurant te parkeren, zo hoef je geen stoepje op om langs het restaurant te lopen. Je komt dan direct de oliemolen tegen aan de start van de route. We hadden zelf helaas geen tijd om bij Restaurant De Korenmolen binnen te lopen, maar telefonische navraag leert dat het restaurant rolstoelvriendelijk is en beschikt over een invalidentoilet voor gasten.
De oliemolen van Eerbeek is de enige complete oliemolen in Nederland die gebruik maakt van een bovenslagrad, waarbij het water van bovenaf op het schoepenrad valt om in beweging te komen. De molen is gebouwd in 1860 en werd tegen de toenmalige korenmolen aangebouwd. De korenmolen is tegenwoordig niet meer te zien omdat deze in 1966 is afgebroken. In de oliemolen werd van beukennootjes olie geslagen. Na 1917 werd de molen niet meer gebruikt en raakte deze in verval. In de jaren na 1960 werd begonnen de molen te restaureren zodat deze weer in beweging kwam en sinds 2007 is de molen weer helemaal maalvaardig en kan er weer olie worden gemaakt, tegenwoordig maakt deze oliemolen lijnolie.
Nadat je de brug bent overgestoken kun je kiezen om linksaf of rechtsaf te gaan. Door voorbij de brug rechtsaf te slaan hoef je de laan enkel te kruisen en kun je de route verder volgen. Linksom kom je vlak langs het Huis te Eerbeek, waar een aantal bijzondere bomen staat. Wel kom je dan ook over een laan die bestaat uit een half verharding met ingereden grind. Deze laan volg je richting het parkeerterrein van het hotel, waar je linksaf gaat om het landgoed op te komen.
Op het landgoed staan verschillende soorten bomen, zoals een grote tamme kastanje, een reuzenlevensboom en Corsicaanse dennen. De verschillende soorten bomen maken het bos ook voor vogels aantrekkelijk en spechten, vinken en goudhaantjes kun je hier vinden. Het landgoed is gevormd door het parkontwerp uit de 16e en 17e eeuw en de indeling uit die tijd is nog steeds zichtbaar. Wel is de beplanting in de loop van de jaren anders geworden.
Op de terugweg kom je langs de vijver. Rondom de vijver staan rhododendrons en wanneer deze in bloei staan zal dat vast een mooi gezicht zijn. Het pad slingert tussen de bomen en rhododendrons door maar blijft breed genoeg.
De paden op het landgoed zijn allemaal half verhard en de meeste paden zijn daardoor goed toegankelijk. Wel een opmerking van onze kant: een klein stuk van de route van Geldersch Landschap en Kasteelen is voor rolstoelgebruikers niet toegankelijk doordat het pad middenin een grasrug heeft, wij hebben dit opgelost door een stukje af te snijden. Op de andere paden zijn soms kleine stukken waar het pad vrij bol staat of waar een korte helling is, maar in het algemeen zijn de paden redelijk goed begaanbaar. Het hele gebied is hondenlosloopgebied. We hebben ook een verkorte route gevonden van 1 kilometer, deze gaat niet over de laan van het landhuis en kan prima gecombineerd worden met de wat langere route.