Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Ermelo – Familiepad Leuvenumse bossen
Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Update: 01-08-2023: Inmiddels is de route iets zanderiger dan tijdens onze beoordeling. Bij regen is een begeleider daarom echt van belang.


Dwars door de Leuvenumse Bossen op de Veluwe loopt de Leuvenumse Beek. Deze beek is 17 kilometer lang en loopt van het Uddelmeer naar het Veluwemeer. Dankzij dit water zijn er ook enorm veel verschillende dieren te vinden in de Leuvenumse Bossen. Zowel kleine dieren, als de ijsvogel, en grote dieren, zoals herten en wilde zwijnen.


De Veluwe ligt op een dik pak keileem en dekzand. Doordat deze ondergrond niet goed water kan doorlaten zijn er hier beken in de ondergrond uitgesleten door regenval, zogenaamde laaglandbeken. De Leuvenumse Beek is zo'n laaglandbeek. Vroeger waren delen van de beek in een rechte lijn verlegd om de stroomsnelheid te verhogen voor de molens die langs de beek stonden. In recentere tijden heeft met de beek weer meer haar oorspronkelijke kronkelende verloop teruggegeven.


Het Leuvenumse Bos zelf is bijna 900 hectare groot. Eerst was dit een uitgestrekt stuifzandgebied. In de 19de eeuw is er een bos aangeplant om te zorgen dat het stuifzandgebied niet kon uitbreiden. De oudste bomen in het bos zijn dennen en deze kunnen zo'n 200 jaar oud zijn inmiddels. In het begin van de 20ste eeuw heeft Natuurmonumenten het bos aangekocht om massale bomenkap te voorkomen.


De route kruist de Leuvenumse Beek meermaals en loopt een flink stuk langs de beek. Via stevige houten bruggetjes kom je aan de overkant. De paden zijn goed onderhouden en stevig, ook bij slechter weer.


Het grootste obstakel op de route is het klaphek bij het wildrooster. De hendel om het hek open te doen zit, als je vanaf de parkeerplaats komt, aan de andere kant van het hek. Door over de bovenkant van het hek heen te grijpen kan het hek open gemaakt worden. Verder zijn er geen obstakels op de route en is het een hele fijne route voor een prachtige boswandeling.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

De route in kaart
Download als .gpx