Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Haarzuilens – Historisch Haarzuilens
 • Natuurgebied

  Landgoed Haarzuilens

 • Startpunt

  Parkeerplaats Hoeve Wielrevelt

  Thematerweg 10C

  3455SN Haarzuilens (Vleuten-De Meern / Utrecht)

 • Lengte van de route

  2,9 of 3,3 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Honden losloopgebied
Betaald parkeren
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Let op, er lopen grote grazers in dit gebied!
In de buurt van deze wandeling is een toegankelijke speelplaats aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

Deze route is losjes gebaseerd op de gelijknamige, fictieve route van Natuurmonumenten door dit gebied. Met regen raden we deze route af: hoewel het pad redelijk begaanbaar blijft staan er veel plassen en worden sommige stukken van het half verharde pad erg modderig. Dit hebben we goed kunnen testen: toen wij er waren begon het hard te regenen. Door de hevige regen en het donkere weer vallen de foto's bij deze route tegen. We gaan nog een keer terug voor betere foto's!


De route start vanaf het betaalde parkeerterrein van Natuurmonumenten, parkeren kost €1,75 per uur of €7,00 per dag, ben je lid van Natuurmonumenten dan parkeer je gratis met je ledenpas.


Ga de parkeerplaats af richting het Zuiden (dus niet naar de weg toe). Je komt langs de Geertjeshoeve en slaat voor de brug rechtsaf. Je komt nu op de Joostenlaan, een geasfalteerde weg, waar je linksaf gaat. Op de Joostenlaan mogen alleen bestemmingsverkeer en fietsers komen, je volgt deze weg en kruist het Haarpad. Het Haarpad komt al rond 1850 voor op landkaarten en verbindt Haarzuilens met Vleuten.


Na ongeveer 350 meter kom je aan de rechterkant een kunstwerk tegen: een bank in de vorm van een boerenkar en iets verder in het weiland staan een boer en boerin met hun koeien. Dit kunstwerk is een aandenken aan de landbouwers die dit gebied eeuwenlang hebben bewerkt. Je gaat hier rechtsaf het half verharde pad op.


Het half verharde pad is bij regen minder goed toegankelijk omdat het glad kan worden. Ook zijn er enkele plekken die slecht zijn waardoor het water erop blijft staan en je door een laagje modder moet. De weilanden waar het pad doorheen slingert zijn nog steeds in gebruik. Om te voorkomen dat de landbouwmachines het pad kapot rijden zijn hier en daar betonplaten aangebracht.


Even verderop kom je langs een kunstwerk dat bestaat uit verschillende lagen. Deze lagen laten zien hoe de bodem is opgebouwd. Op het Wielrevelt is er voor gekozen om geen opgravingen meer te doen, maar alles wat er in de grond ligt zo goed mogelijk te laten liggen voor volgende generaties. Bij dit kunstwerk sla je linksaf.


Via een bocht naar rechts en een bocht naar links kom je nu door een boerderij uit de IJzertijd. Waarschijnlijk stonden er 2000 jaar geleden meerdere boerderijen op het Wielrevelt. In de ene helft van de boerderij woonde de familie, terwijl in de andere helft van de boerderij het vee stond.


Je volgt het pad en komt uit op de Eikslaan. Hier maak je een keuze: volg de Eikslaan totdat je rechts door het klaphek de boomgaard binnengaat, of sla rechtsaf en volg het Haarpad. Via het Haarpad kom je niet door de boomgaard, maar het scheelt twee klaphekken. Wel is de route via het Haarpad 350 meter langer.


Wij namen de route door de boomgaard. Vroeger stond er op de plaats van de boomgaard een kasteel: Kasteel Den Eyck. In het begin van de 19e eeuw werd het kasteel afgebroken waardoor er tegenwoordig niets meer van het kasteel te zien is. Wel herinnerd een metalen plaquette aan het kasteel en de geschiedenis van deze boomgaard. In de boomgaard kunnen schapen lopen, zorg dat je de hekken dus goed sluit! Volg het pad en ga via het andere klaphek de boomgaard uit. Je komt over een pad tussen twee hagen, het uitzicht is door de hagen niet zo goed. Wanneer je bij de Joostenlaan komt kun je recht oversteken en ben je weer terug bij het parkeerterrein.


Bij mooi weer is het waarschijnlijk een prima route, maar bij regen of na een natte periode raden we deze route echt af. Hoewel grote delen van het pad ook bij regen steviger bleken dan het eruit zag, is de hoeveelheid modder en water op het pad net wat te veel van het goede. Vlakbij de start van de route is gedeeltelijk toegankelijke speelnatuur van OERRR aanwezig. Er zijn twee picknicktafels met een mogelijkheid om aan te schuiven met de rolstoel en er is een waterpomp met watergoot die bereikbaar is met een rolstoel. Om bij de pomp en de picknicktafels te komen moet je door een grote buis. We hebben wat foto's van de speelnatuur toegevoegd aan deze pagina. De toegang tot de speelnatuur kost €1,50.

Deze route is aangepaste variant die is gebaseerd op een route-idee van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over hun route. De route van Natuurmonumenten is helaas niet te volgen, de aangegeven paden van Natuurmonumenten bestaan niet.

Meer informatie over de speelnatuur van OERRR kun je vinden op deze pagina .

De route via de boomgaard in kaart
Download de route via de boomgaard als .gpx
De route zonder klaphekken in kaart
Download de route zonder klaphekken als .gpx