Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Vorden – Kasteelroute Hackfort
  • Natuurgebied

    Landgoed Hackfort

  • Startpunt

    Parkeerplaats Baakseweg

    Baakseweg

    7251RH Vorden


    Let op! Betaald parkeren

  • Lengte van de route

    1,5 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Betaald parkeren
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan

Kasteel Hackfort is een kasteel met een rijke geschiedenis. De eerste vermelding van een kasteel op deze locatie stamt uit 1392. In dat jaar is het oorspronkelijke huis vervangen door een versterkte huis met woontoren en gracht. In de eerste helft van de Tachtigjarige Oorlog is dit gebouw vernield door de Spaanse troepen, waarna het in 1598 weer werd opgebouwd. Dit maal met twee torens. Bijna 200 jaar later, in 1788, vond er nog een grote verbouwing plaats met als resultaat het kasteel zoals het er nu staat. De moestuin, het Hof van Hackfort, is in 1790 aangelegd en rond 1850 aangepast naar de huidige vorm. Het koetshuis is in 1881 gebouwd om het voormalige koetshuis te vervangen. Van 1602 en 1981 was het kasteel in bezit van de familie van Westerholt. Inmiddels is het kasteel en het landgoed volledig in eigendom bij Natuurmonumenten. De laatste leden van de familie hadden ieder in hun testament opgenomen dat hun deel van het landgoed aan Natuurmonumenten nagelaten zou worden.


Op het parkeerterrein zijn 3 invalidenparkeerplaatsen van 3,5 meter breed en 1 plaats van 2,6 meter breed. De parkeerplaatsen zijn gemaakt van halfopen groenstenen waar gras tussendoor groeit.


De route is half verhard en ook bij regenachtig weer prima te volgen, wel kunnen er hier en daar enkele plassen ontstaan op het pad. De gele pijltjes van Natuurmonumenten geven de route aan.


Aan het begin van de route kom je langs de moestuin. Het gras tussen de plantbedden is redelijk stevig waardoor je misschien ook door de moestuin heen kunt met een rolstoel. Zeker wanneer de moestuin in bloei komt en diverse planten, groenten en fruit weer opkomen kan dit een leuk extraatje zijn. Schuin tegenover de moestuin ligt de boomgaard. In de boomgaard staan ongeveer 55 appel- en perenbomen. Deze bomen zijn van rassen die van oudsher in deze streek gebruikt werden. De boomgaard trekt veel insecten aan waardoor vogels er ook graag komen. Onder andere fazanten, groene spechten, bonte spechten en de gekraagde roodstaart kun je hier soms vinden.


Net iets voor de helft van de route staat een rolstoelvriendelijke picknicktafel. Vanaf hier kijk je uit over de akker en zie je het kasteel liggen. In juni en juli bloeit de akker met korenbloemen, klaprozen en kamille.


Voorbij de picknicktafel kom je over een brug. Aan de onderzijde is deze 95cm breed, aan de bovenzijde ter hoogte van de leuning is de breedte 120cm. De brug is links en rechts voorzien van een opstaande plank langs het brugdek.


De route gaat langs de Baakse Beek tussen de bomen door. In het voorjaar komen hier allerlei bloemen tevoorschijn.


Via het dorsmolenhuisje gaat de route naar de watermolen. Het dorsmolenhuisje is helaas niet goed te bereiken met de rolstoel. In dit huisje staat een dorsmolen, die vroeger door de boeren werd gebruikt om graan te dorsen. Daar werd vaak een speciaal gebouwtje voor gebouwd omdat een dorsmolen vaak te groot was om in de wagenschuur van een boerderij te passen.


Net voor de watermolen kom je over de vispassage in de Baakse Beek. Omdat er bij de watermolen een stuw is geplaatst konden vissen niet verder zwemmen. De vispassage maakt het voor vissen mogelijk om de stuw te passeren, dat is belangrijk omdat veel vissen stroomopwaarts hun paaigronden hebben. Zonder vispassages kunnen vissen daar niet komen en daalt de hoeveelheid vis in de Baakse Beek. Onder andere de snoek, paling en de rivierdonderpad komen in de Baakse Beek voor.


De watermolen die je op deze route tegenkomt is een korenmolen. Dit is de enige overgebleven watermolen in de Baakse Beek en de huidige molen is gebouwd rond 1700. Al veel eerder stond hier een watermolen, die in 1442 voor het eerst vermeld werd. In 1952 werd de molen stilgezet. Toen Natuurmonumenten in 1981 eigenaar werd van het landgoed is de molen voorzien van een nieuw rad en nieuwe molenstenen. In 1998 kon de molen weer in gebruik worden genomen, toen de stuw werd aangelegd. Afhankelijk van de waterstand is de molen soms geopend voor publiek, alleen is de molen vanwege de leeftijd niet rolstoeltoegankelijk.


Voorbij de molen heb je nog een mooi uitzicht op het kasteel, ook is hier Restaurant De Keuken van Hackfort te vinden. In dit restaurant is een rolstoelvriendelijke toilet. De deuropening hiervan is 85 centimeter en wanneer het druk is in het restaurant is de toilet mogelijk iets minder goed bereikbaar.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route. De parkeerkosten bedragen €1,75 per uur met een maximum van €7,00 per dag en komen ten goede aan het beheer van het gebied.

Openingstijden Restaurant De Keuken van Hackfort:
        Dinsdag t/m donderdag van 10.00u - 17.00u (koffie/thee, gebak en lunch)
        Vrijdag t/m zondag van 10.00u - 21.00u (na 18:00 diner)

De route in kaart
Download als .gpx