-
Naam van de route: In de basis gebruiken we de routenaam zoals deze bij de beheerder van het natuurgebied in gebruik is. Is het een eigen route dan geven we hier zelf een naam aan, op basis van de omgeving of het natuurgebied waarin de route ligt.
-
Lengte van de route: Meestal in kilometers. Door de lengte kun je bepalen of de route niet te lang of te kort is.
-
Is de route voorzien van markering? We schrijven op waaraan de route te herkennen is. Zijn het gele paaltjes of paarse bordjes? Zo kun je de route gemakkelijk vinden vanaf het startpunt.
-
Hoe lang hebben we over de route gedaan? Zelf kijken we rond, maken we foto's en misschien rusten we even ergens uit. De tijd is een indicatie, maar bepaal vooral zelf je tempo!
-
Toegangstijden: Misschien is een route beperkt toegankelijk. Als dit een periode van het jaar het geval is vermelden we dit, mits dit bij de start van de route te vinden is. Verder zijn routes meestal tussen zonsopkomst en zonsondergang toegankelijk, mochten de tijden afwijken dan vermelden we dit ook.
-
Waar is het parkeerterrein: Veel mensen zullen met de auto komen, maar kom je met het openbaar vervoer dan is een adres om naar toe te komen ook handig. Het parkeerterrein is vaak dichtbij het startpunt.
-
Parkeerkosten: de meeste parkeerplaatsen zullen gratis toegankelijk zijn. Wijkt dit af dan vermelden we de kosten op het moment van beoordelen.
-
Aantal gehandicaptenplaatsen: hoeveel plaatsen zijn er beschikbaar? Natuurlijk weten we niet of er al een auto stat, maar bij een druk gebied is een groter aantal parkeerplaatsen wel erg fijn.
-
Breedte gehandicaptenplaats: Op onze eerste dag kwamen we er al achter dat er grote verschillen zijn in de breedte van de parkeerplaatsen. Bij de ene route waren de plaatsen 3,7m breed, terwijl bij een andere route de plaatsen slechts 2,5 meter breed waren. Een breed vak maakt in- en uitstappen natuurlijk veel gemakkelijker!
-
Breedte gewoon parkeervak: Mochten de gehandicaptenparkeerplaatsen vol zijn, dan is het handig als de gewone parkeerplaatsen ook een beetje bruikbaar zijn. Ook om de vergelijking tussen de beide parkeerplaatsen te maken is dit handig, want soms zijn de parkeerplaatsen bijna even breed.
-
Wat is de ondergrond/verharding van de route: We hebben in eerste instantie gekozen voor 7 categorieën 1. Asfalt / Beton en 2. Klinkers / Straatstenen: prima te doen in alle weersomstandigheden, maar als het regent wordt je nat. 3. Schelpenpad; is een wegdek gemaakt van al dan niet vermalen schelpen. Vaak is dit een wat steviger ondergrond dan zand, maar de begaanbaarheid kan te wensen overlaten. 4. Grind: los grind is natuurlijk niet te doen, grind op stevige ondergrond kan soms nog wel begaanbaar zijn.5. Zand: er is mul zand en stevig, hard zand. Zand is erg weersafhankelijk. Bij heel droog weer is het snel mul en bij nat weer snel modder. 6. Bosgrond: vaak een redelijk stevige bodem bij droog weer, maar bij nat weer kan het een modderboel worden. 7. halfverharding: Meestal een stevige ondergrond waar zeer fijn grind of gravel is ingereden. Het is niet erg weersafhankelijk, maar soms wisselt de kwaliteit van het wegdek onderweg een beetje meer dan bij asfalt. Voor alle soorten wegdek geldt: maak voor jezelf een afweging en houdt rekening met de invloed van het weer.
-
Begaanbaarheid bij nat weer: Ja: bij goede ondergrond maakt het weer niet uit. Nee: Bosgrond en zand kunnen in modder veranderen en daardoor moeilijk of niet begaanbaar zijn. Misschien: We weten het niet zeker, of we twijfelen bij een deel van de route
-
Begaanbaarheid bij erg droog weer: Ja: bij goede ondergond maakt het weer niet uit. Nee: Zand kan heel erg mul worden bij droog weer. Misschien: We weten het niet zeker, of we twijfelen bij een deel van de route.
-
Pad breed genoeg: Ja: tegenliggers kun je gemakkelijk passeren zonder van het pad af te hoeven. Nee: het pad is eigenlijk te smal voor tegenliggers en je moet ruimte maken voor elkaar. Misschien: op sommige stukken is het breed genoeg, op andere delen niet.
-
Zijn honden toegestaan: Vaak zijn honden aangelijnd toegestaan. Mocht er een losloopgebied op de route zijn dan vermelden we dat. Voor de één is dit heel fijn, maar als je afhankelijk bent van een hulphond kan een losloopgebied erg vervelend zijn. Daarom vermelden we dit.
-
Zijn er wildroosters op de route: Ja: hoe zijn deze begaanbaar? Indien aanwezig proberen we ook een foto te plaatsen op de route-pagina. Zo kun je zien wat je gaat tegenkomen. Geen wildroosters: Top!
-
Zijn er (klap-)hekken op de route: Ja: sommige hekken zijn voorzien van een systeem dat deze redelijk goed te openen maakt vanuit een rolstoel. Andere hekken moet je maar open zien te krijgen, waarbij mogelijk hulp wel prettig is. Zijn er hekken op de route dan proberen we ook een foto te plaatsen op de route-pagina: zo kun je zien wat je gaat tegenkomen. Geen hekken: Top!
-
Zijn er andere obstakels langs de route: Steile hellingen, hobbels, of diepe kuilen. Als we dit tegenkomen schrijven we het op.
-
Bezienswaardigheden langs de route: Uitkijkpunten, speelplaatsen en eetgelegenheden zijn leuk om te weten. We testen in eerste instantie de route, maar komen we iets tegen dan vermelden we het.
-
Omschrijving van de route: wat kun tegenkomen? Hoe is het landschap? Wat zijn de afknappers of aanraders? We maken er een verhaaltje van dat een beeld geeft van de route.
-
Eetgelegenheden: misschien wil je een hapje eten of een drankje doen. Dan is het wel fijn om te weten wat er in de directe omgeving van de route te vinden is. Vaak is dit bij het startpunt maar soms zit er onderweg een eetgelegenheid. Let op: controleer zelf de openingstijden: deze kunnen van tijd tot tijd erg wisselen!
-
Is er een invalide-toilet beschikbaar? Vaak is er bij een bezoekerscentrum een toilet, maar niet altijd is dit een invalide-toilet. Let op: een toilet is vaak alleen te gebruiken binnen de openingstijden van de locatie! Controleer zelf de openingstijden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
-
Verdere opmerkingen: onze checklist is vast niet compleet, wat we tegenkomen maar nog niet in een categorie hebben ondergebracht noteren we hier zelf.
-
Foto's: we proberen altijd foto's te maken van de volgende zaken: parkeerplaats, ingang naar de route, markering langs de route, obstakels, bezienswaardigheden. en daarnaast wat foto's van de omgeving. Zo kun je al een beeld krijgen van de route.