Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Overveen – Buitenplaats Elswout
  • Natuurgebied

    Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  • Startpunt

    Buitenplaats Elswout

    Elswoutlaan 14

    2051AE Overveen


    Let op! Betaald parkeren

  • Lengte van de route

    1,4 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Betaald parkeren
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Vlakbij Haarlem ligt Buitenplaats Elswout, een buitenplaats uit de 17e eeuw. In 1633 werd op de plaats van de buitenplaats een begin gemaakt door de bouw van een hofstede, een huis met schuur, beplanting en een afrastering. Door de jaren heen werd er steeds meer grond aangekocht en ontstond de buitenplaats. Een deel van deze buitenplaats is voorzien van half verharde paden en daardoor toegankelijk geworden. De wandeling die wij hebben gemaakt komt langs verschillende kenmerkende gebouwen.


De route start vanaf het betaalde parkeerterrein met één invalidenparkeerplaats. De reguliere parkeervakken zijn met 2,10 meter vrij smal. Parkeren kost €1,50 per uur en maximaal €6,50 per dag. Vanaf het parkeerterrein gaat de route een helling af en richting het poortgebouw.


Het poortgebouw van Buitenplaats Elswout is waarschijnlijk rond 1660 gebouwd en is een van de oudste overgebleven gebouwen van de buitenplaats. Opvallend genoeg staat het poortgebouw niet recht tegenover het huis. Om indruk te maken op de gasten werd het poortgebouw haaks op de oorspronkelijke laan aangelegd, waardoor gasten vanuit de koets het huis en de omliggende tuinen al goed kon bekijken.


Door de poort heen volgen wij het half verharde pad naar rechts. Je komt nu langs de hertenbaan waar nog steeds enkele damherten lopen. Voorbij de Hertenbaan sla je linksaf en zie je rechts de Orangerie staan. Op zondagen kun je bij Orangerie Elswout terecht voor lunch, koffie en thee, in de orangerie is een invalidentoilet aanwezig. Om de orangerie binnen te komen moet je een trap op, of 200 meter omlopen en de helling gebruiken aan de zijkant van de orangerie. De orangerie is in 1879 gebouwd en was in gebruik als een plek om bijzondere planten te laten overwinteren, de orangerie werd in de winter namelijk verwarmd.


Na de Orangerie ga je aan het einde van het pad linksaf. Het landhuis ligt tegenwoordig hoger dan de tuinen, maar eigenlijk lagen de tuinen vroeger ook een stuk hoger. De tuinen zijn tussen 1650 en 1673 namelijk afgegraven waardoor het landhuis op een heuvel kwam te liggen. Om de brug naar de oprijlaan over te steken moet je daarom een helling omhoog. Hier liggen klinkers waardoor de ondergrond behoorlijk goed is, wel kan het met nat weer wat glad zijn. Over de brug heen gaat het pad weer omlaag en ga je tussen de paardenstal en het koetshuis door rechtsaf om het pad te volgen.


Achter het koetshuis kom je op een pad dat wat slechter is. Op twee plaatsen is het pad met 40cm en 60cm breed te smal voor een rolstoel. Gelukkig zijn deze stukjes kort en ligt er redelijk stevig gras naast het pad. Mocht je dit stukje liever vermijden dan kun je na het oversteken van de brug ook de oprijlaan terug naar het poortgebouw volgen. Je mist dan alleen een uitzicht over de oude oprijlaan.


Al met al een prima ommetje wanneer je in de buurt bent. Helaas is deze route wel vrij kort en is het bosgebied van de buitenplaats nog niet goed toegankelijk.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over Buitenplaats Elswout.

Openingstijden Orangerie Elswout:
        Zondag van 10.30u - 17.30u (tussen kerst en oud en nieuw gesloten)

De route in kaart
Download als .gpx