Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Riel – Schijnvliegveld de Kiek
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

Vlakbij Tilburg ligt een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis. In Riel ligt namelijk Schijnvliegveld de Kiek, een echt nepvliegveld! Schijnvliegveld de Kiek is goed toegankelijk met een rolstoel. De halfverharde paden leiden je door een bijzonder stuk natuur, of is het een museum? Wij zijn van mening dat deze bijzondere locatie eigenlijk allebei is.


Schijnvliegveld de Kiek werd al snel nadat de Duitsers Nederland waren binnengevallen in de tweede wereldoorlog gebouwd. Ze noemden het Scheinflughafen Kamerun (SF37). In de omgeving werd het schijnvliegveld al snel "De Kiek" genoemd. De bedoeling was dat de geallieerde vliegtuigen dit vliegveld zouden bombarderen, er stonden namelijk geen echte vliegtuigen op dit vliegveld, maar houten nepvliegtuigen! Het echte vliegveld lag bij Gilze-Rijen, ongeveer 8 kilometer verderop. Wanneer de Engelse en Amerikaanse bommenwerpers eraan kwamen gingen op het echte vliegveld de lampen uit en op De Kiek de lampen aan. Er was zelfs een vliegtuig dat op een rails heen en weer kon rijden, zo leek het alsof er een vliegtuig ging opstijgen. Ook was er een plaats waar Duitse vliegtuigen hun bommen konden afwerpen wanneer ze terugvlogen naar hun basis. Deze plaats was met een grote letter N gemarkeerd, de zogenaamde Notabwurfplatz of nood-afwerpplaats. Vanwege deze plaats waren het de Duitsers die uiteindelijk de meeste bommen op dit vliegveld lieten vallen, maar dat was dan ook de bedoeling.


Dankzij het verzet kwamen de geallieerden erachter dat De Kiek een nepvliegveld was. Het Nederlandse verzet wist deze informatie namelijk naar Londen te smokkelen. Ondanks dat bekend was waar het schijnvliegveld lag werden veel bommen toch op dit vliegveld gegooid. Bij deze bombardementen kwamen meerdere mensen om het leven. Schijnvliegveld de Kiek laat aan de hand van verhalen van vroeger en informatieborden zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.


In het midden van Schijnvliegveld de Kiek staat een Messerschmitt BF109, gemaakt van cortenstaal. Het vliegtuig is op ware grootte gemaakt en geeft een beeld van de vliegtuigen die in de tweede wereldoorlog van hout gemaakt waren. Op 26 oktober 2019 werd dit bijzondere kunstwerk onthuld, precies 75 jaar na de bevrijding van Alphen, Riel en Goirle. Bijzonder is dat het kunstwerk met een Chinook helicopter naar het schijnvliegveld is gebracht. Op vliegbasis Gilze - Rijen zijn de Chinook helicopters van de Luchtmacht namelijk gestationeerd. Zo is er ook vandaag de dag nog een bijzondere band tussen het schijnvliegveld en vliegbasis Gilze-Rijen.


Tegenwoordig is een groot deel van het schijnvliegveld nog steeds in gebruik als militaire basis. Op de plek waar de start- en landingsbanen lagen worden nu regelmatig explosieven onschadelijk gemaakt door de EOD. De luide knallen van ontploffingen zijn nog steeds regelmatig te horen wanneer je Schijnvliegveld de Kiek bezoekt. Dit is iets om zeker rekening mee te houden wanneer je met een hond een bezoek brengt aan deze bijzondere locatie. Om bovenop de bunker te komen is er een helling aangelegd. Mogelijk is een begeleider prettig bij deze helling.

Stichting De Vrienden van de Kiek draagt zorg voor dit bijzondere gebied. Via deze link kom je op de pagina van de stichting met informatie over de het schijnvliegveld. Ook kun je op deze website een app downloaden waarmee je 4 verhalen kunt bekijken die gaan over de plek waar je bij staat.

Wij vonden deze route via het kanaal van "Weet Je Dat Ook Weer" op YouTube. Via deze link kom je op het filmpje met informatie over het schijnvliegveld.

Ook op de website van Gôolse Geheimen is een mooi filmpje over het schijnvliegveld te vinden. Via deze link kom je op de pagina van Gôolse geheimen met een filmpje en informatie over het schijnvliegveld.

riel_Schijnvliegveld_De_Kiek_05-04-2024-32
De route in kaart
Download als .gpx