Vlakbij Stevensweert ligt de Molenplas. De Molenplas is ontstaan doordat hier grindwinning plaats heeft gevonden. Dat gebeurde vroeger met een baggermolen. Bij de ingang van het parkeerterrein staat nog een stuk van de oude baggermolen, waarmee vroeger het grind uit de plas werd gehaald. Om de natuur rondom de Molenplas te helpen werden de oevers glooiend gemaakt. Voor de vogels kwam er een vogeleiland en om ervoor te zorgen dat vissen de plas kunnen bereiken zijn vistrappen aangelegd. Op de oevers zijn diverse planten te vinden waaronder agrimonie en zeepkruid.
Vanaf de Hompesche Molen ligt er een heen-en-weer naar een uitkijkpunt over de Molenplas. Op het moment dat wij de route liepen was deze in matige staat. De route begint bij de Hompesche Molen en het parkeerterrein is prima aangelegd. Je gaat het parkeerterrein af en komt door een klaphek.
Dit hek beweegt soepel en er is opstelruimte voor de rolstoel zodat je het hek langs je op kan bewegen. Wel groeien er nogal wat planten tussen de klinkers door waardoor het er wat rommelig uitziet. De pen die je optilt om het hek te ontgrendelen gaat op zich soepel, maar vergt enige kracht, voor de meeste mensen zal dit geen probleem zijn.
Dit klaphek staat er om de grote grazers binnen het gebied te houden. Je kan soms dus even moeten wachten wanneer er een konikpaard of gallowayrund besluit op het pad te gaan staan grazen.
Door het hek heen sta je meteen voor een heuvel, bovenop deze heuvel is een uitzichtpunt. In de omschrijving van de route staat dat je via een slingerpad en een stevige klim dit uitzichtpunt kunt bereiken. Wij hadden wel onthouden dat er een uitzichtpunt was met een stevige klim, maar hadden ter plaatse niet door dat er een rolstoelpad lag dat linksom de heuvel slingerde. Voor ons was dit pad in ieder geval geen rolstoelpad. Het uitkijkpunt hebben we daarom overgeslagen.
De route gaat voor de heuvel rechtsaf, hier staat ook de wegwijzer. Al snel kom je bij een kleine helling. Hier ligt middenin het pad een grasrug. Dit kan voor sommige rolstoelgebruikers een behoorlijke uitdaging zijn.
Verderop komt de route over een prima brug. Het middenstuk van de brug is voorzien van gaas, waardoor de houten brug niet snel glad zal zijn.
Meteen voorbij de brug kom je links van het pad het bomenmonument tegen, een cirkel van dode bomen met daarnaast een grindveld met enkele grote keien.
Volg het pad en ga op een gegeven moment rechtsaf wanneer je een kleine trap voor je krijgt. Zo kom je via een kleine omweg op een uitkijkpunt over de Molenplas. Dit half verharde pad was overigens vrijwel volledig overgroeid met gras.
Voor ons is het geen route om voor om te rijden. We hebben de indruk dat de route aan een opfrisbeurt toe is. Mocht je graag watervogels bekijken dan is daar op het keerpunt van de route een mooie plek voor, je kijkt hier uit over de Molenplas.
Tot slot nog een opmerking over de speelnatuur van OERRR bij de Hompesche Molen: Hoewel deze als rolstoelvriendelijke speelnatuur staat aangegeven vragen we ons af hoe dat mogelijk is. Het rondgaande rolstoelvriendelijke pad is niet terug te vinden. Wel vonden we tussen het gras een paaltje met een rolstoelicoontje erop, waarbij wij ons afvroegen wat het er deed. Ook is er een waterpomp met toegankelijk handvat, maar deze pomp is niet te bereiken met een rolstoel.
Op het terras van de Hompesche Molen kun je een kop koffie drinken of een lunch gebruiken. Ook is bij de Hompesche Molen een invalidentoilet aanwezig.
Op de website van De Hompesche Molen staat nog aanvullende informatie over de molen.
Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.
Openingstijden De Hompesche Molen:
Zondag van 10.00u - 17.00u