Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Utrecht – Museum Hoge Woerd
  • Museum

    Museum Hoge Woerd

  • Startpunt

    Museum Hoge Woerd

    Hoge Woerdplein 1

    3454PB De Meern (Utrecht)

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden niet toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Dit is een stadswandeling
Dit betreft een museum
We raden aan een begeleider mee te nemen

Precies op de plek waar in de Romeinse tijd een fort stond staat tegenwoordig Castellum Hoge Woerd. Het Castellum is een moderne versie van het fort dat zo'n 2000 jaar geleden precies op deze locatie stond. Doordat de afmetingen van het fort precies zijn overgenomen kun je ervaren hoe groot het fort moet zijn geweest.


In Castellum Hoge Woerd vindt je een leuk museum met een grote collectie Utrechtse bodemschatten, voornamelijk uit de Romeinse tijd. Met interactieve displays krijg je als bezoeker een goed beeld van het verleden. Voor kinderen is deze interactie zowel leuk als leerzaam! Vrijwel alle displays zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Het topstuk van de collectie is het schip, de De Meern 1. Toen in 1997 de eerste wijken van Leidsche Rijn werden gebouwd werden op één dag dit schip, maar ook andere belangrijke delen van de Romeinse Limes gevonden. De Meern 1 is het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa is gevonden. Waarschijnlijk is het rond het jaar 190 gezonken in een zijtak van de Rijn. Bijzonder is dat het schip volledig in bedrijf was toen het zonk, hierdoor zijn de persoonlijke bezittingen van de schipper in het schip bewaard gebleven. Al deze objecten zijn in het museum te bewonderen!


Leuk is het 360 graden panorama dat rolstoeltoegankelijk is. Door in het midden plaats te nemen zie je rondom het gebied veranderen van de oertijd tot het heden. Ook bijzonder is de recent geopende houtkamer. Diverse houten vondsten zijn hier tentoongesteld.


Tot slot is ook het ArcheoLab in het museum te vinden. Toen wij er waren deden vrijwilligers hier onderzoek naar Romeinse dakpannen. Ook worden hier activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Wanneer men in het ArcheoLab bezig is kun je gerust een kijkje nemen!


Dan nog even over obstakels: Het museum is heel goed toegankelijk. Een paar dingen willen we even noemen: in het Castellum zijn op de begane grond maar liefst vijf(!) invalidentoiletten aanwezig, in ieder poortgebouw één en in de centrale hal nog één.


Het museum is verdeeld over een paar verdiepingen. Vanuit de hoofdingang gaat er een lift omhoog waardoor je via de panorama route buitenlangs naar de houtkamer kunt komen. De lift heeft een deur van 90 cm breed en is 140cm diep. Deze lift is de enige manier om op de panorama route te komen. De buitendeuren zijn vrij zwaar en hebben geen automatische deuropener, maar ze draaien wel heel soepel. Een begeleider kan handig zijn voor deze deuren. Mocht je er niet doorheen komen: de medewerkers van het museum helpen je graag! Bij nat weer kan de panorama route wat glad zijn, maar ons viel het bij een stevige regenbui nog mee.


In de centrale hal van het museum is een schuine rolstoelhelling waarmee je langs het schip omhoog kunt. Ook is er een lift waarmee je omhoog kunt, zodat je rustig naar beneden kunt via de helling. Bovenin de hal is nog een expositieruimte, deze is toegankelijk via drie traptreden, maar wanneer je je meldt bij een medewerker kun je deze ruimte ook met de rolstoel bereiken via de theaterzaal.


Alle medewerkers zijn enthousiast en staan je graag te woord. Ook is er ook nog een restaurant aanwezig, Castellum Café, waar je terecht kunt voor een kopje koffie of thee, lunch en diner.


Vanaf Castellum Hoge Woerd is het ook mogelijk om een wandeling te maken door het Máximapark. Meer informatie over deze wandeling kun je hier vinden.

Wil je meer weten over Museum Hoge Woerd? Via deze link kom je op de website van het museum.
Het museum is gratis toegankelijk!

Openingstijden Museum Hoge Woerd:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u

Openingstijden Castellum Café:
       Dinsdag t/m donderdag van 10.00u - 20.00u
       Vrijdag en zaterdag van 10.00u - 22.00u
       Zondag van 10.00u - 20.00u