Het Maliebaanstation in Utrecht is al sinds 1874 in gebruik als station. Sinds 1954 is het Spoorwegmuseum in het station te vinden.
In het Spoorwegmuseum vind je een grote collectie aan Nederlandse locomotieven en rijtuigen. Van een replica van de locomotief die de allereerste reizigerstrein van Nederland trok tot futuristische treinen, de collectie is breed. Daarnaast is het spoorwegmuseum zeker geen saai museum, er is voldoende te zien en te beleven, ook als roller! Ga terug in de tijd en betreed de wereld van 1839, waar De Arend klaarstaat met de allereerste reizigerstrein van Nederland, maak een tijdreis in de De Vuurproef of ga naar een van de theatervoorstellingen in het Stoomtheater. Natuurlijk is het spoorwegmuseum ook per trein bereikbaar, op het perron staat er een rolstoelplank klaar.
Eén van de topstukken van de collectie is natuurlijk de replica van De Arend. In een nagebouwde wereld waan je je even in 1839. Op verschillende plaatsen zijn verhalen te horen en zo ontdek je hoe de trein in Nederland ging rijden. Op sommige dagen is De Arend onder stoom, en kun je deze zelfs zien rijden!
Door naar de wereld van de verre reizen. Om Droomreizen met de rolstoel binnen te komen maak je gebruik van de rolstoellift naast de museumwinkel. Je komt dan eerst langs een oude goederenloods. Je kunt deze loods in en een kijkje nemen bij de diverse spullen die met het spoor te maken hebben. Wel is er een drempel naar deze loods, maar met een rolstoel is deze drempel redelijk goed te nemen. Door via het perron om de loods heen te rollen kom je bij Droomreizen. In Droomreizen maak je kennis met de Oriënt Express. Bij Droomreizen is ook het Stoomtheater. Hier worden verspreid over de dag voorstellingen gehouden, zeker voor kinderen zijn deze voorstellingen erg leuk! Bij het Stoomtheater is ook goed rekening gehouden met rolstoelgebruikers: aan de achterkant van de zaal is een verhoogde rondgang waarvandaan je een goed zicht hebt op het podium. Kom je met iemand samen dan zorgen de medewerkers van het Spoorwegmuseum voor een extra stoel, zo zit je niet alleen. De vanzelfsprekendheid waarmee dit gedaan wordt is heel fijn. Je hoeft er niet om te vragen, het wordt gewoon geregeld!
De Vuurproef is een motionsimulator (attractie). Deze attractie is zeer goed toegankelijk met de rolstoel en de medewerkers zijn ook heel behulpzaam! Let op: de Vuurproef is niet geschikt voor mensen die last hebben van (snel) knipperende flitsen! Wanneer je het gebouw van de Vuurproef binnenkomt zie je voor je een muur. Rechts begint de wachtrij en links hangt een gordijn of is de doorgang afgesloten met een ketting. Wanneer je je hier meldt zorgt een medewerker dat je de attractie in kan. Men neemt hiervoor alle tijd (ook op de zondag dat wij er waren)! Na een aantal voorshows kom je bij de simulator, hier is een rolstoellift aanwezig waarmee je de simulator kunt betreden. Achter de zitplaatsen is plaats gemaakt voor een rolstoel. De trillingen van het geluid zijn hier goed te voelen en hoewel je niet naar links en rechts beweegt beleef je de film wel goed mee. Na afloop begeleidt een medewerker je naar de uitgang. Voor ons was het verrassend hoe doordacht deze attractie is opgezet.
Naast de drie genoemde delen kun je ook een grote collectie rollend materieel vinden. Uiteraard staan de treinen op een spoor, maar met wat handigheid vormt het spoor geen groot obstakel. De treinen zelf zijn met een rolstoel helaas niet van binnen te bezichtigen en de informatie bij het rollend materieel is vrij beperkt. Het buitenterrein is redelijk goed toegankelijk. Buiten staan er picknicktafels en binnen is het restaurant te vinden, ook de museumshop is goed toegankelijk.
Over de toegankelijkheid: Het museum is voor het grootste gedeelte heel goed toegankelijk. Zowel bij De Vuurproef als bij De Grote Ontdekking en Droomreizen zijn speciale invalideningangen gemaakt. Het museum beschikt over twee invalidentoiletten. Via een lift kom je op een bovengalerij, waarlangs je de treinen van bovenaf kunt bekijken. Ook kom je zo bij het Techlab waar je meer kunt leren over hoe een trein werkt.
Dan nog even over obstakels: Op verschillende plekken kruis je een spoor. De perrons bereik je via een rolstoelhelling, deze zijn vrij steil (1 meter omhoog over een lengte van 7 meter; 14%). Verder zijn niet alle interactieve displays goed te bereiken met een rolstoel. De achtbaan Stalen Monsters is helaas niet toegankelijk met een rolstoel.
Medewerkers zijn enthousiast, behulpzaam en staan je graag te woord. Ook bij de attracties is men oplettend en behulpzaam. Tot slot is er ook nog een restaurant aanwezig, waar je terecht kunt voor een kopje koffie of thee of lunch.
Wil je meer weten over het Spoorwegmuseum? Via deze link kom je op de website van het museum.
De toegangsprijs van het museum is €17,50 per persoon en een parkeerkaart kost €12,00. Kinderen t/m 3 jaar kunnen gratis naar binnen.
Via deze link kom je direct op de pagina van het Spoorwegmuseum met openingstijden, toegangsprijzen en bereikbaarheid.
Openingstijden Spoorwegmuseum:
Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u
Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend.