Natuurpark Lelystad is in de jaren zeventig ontstaan in samenwerking met dierentuin Artis. Artis had meer ruimte nodig voor de verblijven van de grote hoefdieren en deze ruimte is in de Flevopolder gevonden. In het park worden diverse Euraziatische dieren gehouden, waarvan een aantal diersoorten ook uitmaken van een fokprogramma voor het behoud van de diersoorten.
In het Natuurpark lopen twee routes: de Big Five route (7,1 kilometer) en de Wisentroute (4,6 kilometer). De Big Five route gaat op twee plaatsen door een dierenverblijf heen: bij de Pater Davidsherten en bij de Edelherten. Op de stukken waar je door een dierverblijf heen gaat is het niet toegestaan de hond mee te nemen. Op de rest van de wandelpaden zijn honden aangelijnd toegestaan. Bij de Pater Davidsherten is het redelijk eenvoudig om om het verblijf heen te gaan wanneer je een hond mee hebt: je gaat het eerstvolgende pad rechts en komt weer op de route. Bij de edelherten loopt er een pad rond het verblijf, maar het deel van het pad dat niet in onze route zit is wat moeilijker begaanbaar door de aanwezigheid van diverse grasruggen. Kom je met een hond dan kun je daarom het beste de Wisentroute volgen.
Bij de start van de route is een parkeerterrein met twee invalidenparkeerplaatsen. Vlakbij de invalidenparkeerplaatsen zijn vijf leen-rolstoelen te vinden die met een muntstuk of winkelwagenmuntje mee te nemen zijn. Wanneer je vanaf het parkeerterrein naar de route gaat kom je langs Bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad. Hier is een winkeltje, een informatiepunt een invalidentoilet en Restaurant Harteluk Natuurpark te vinden.
Op de route kom je verschillende uitkijkpunten tegen, de paden naar deze uitkijkpunten gaan soms iets omhoog en zijn voorzien van gebroken schelpen als halfverharding. De halfverharding is op de meeste plekken voldoende stevig om toegankelijk te zijn met een rolstoel. De meeste paden naar uitkijkpunten hebben we niet opgenomen, maar in de lange route maken we een uitstapje over een wat steilere brug heen. Soms staan de wisenten namelijk helemaal achterin de hoek van het verblijf. Door het pad dat rond het verblijf van de wisenten gaat een stukje te volgen heb je kans om toch een wisent te zien.
Bij de Pater-Davidsherten gaat de Big Five route door het verblijf. Nadat je de poort bent gepasseerd kom je via een helling bij een brug over het water. De Pater-Davidsherten zijn sins 1981 in Natuurpark Lelystad te vinden. De naam dankt dit bijzondere hert aan Pater David, die het hert in Peking ontdekte. Toen hij erachter kwam dat het hert bijna uitgestorven was besloot hij een aantal dieren mee te nemen naar Europa. Dat bleek de redding van deze diersoort: in het jaar 1900 werden de herten bij een opstand in Peking allemaal afgeslacht waardoor de soort in Azie was uitgestorven. In Europa waren op dat moment nog maar 16 herten over. Door alle dieren op landgoed Woburn Abbey in Engeland samen te brengen kon er een nieuwe kudde worden opgebouwd en is de soort niet uitgestorven. Na de Tweede Wereldoorlog werden de herten verspreid over Europese dierentuinen en werd begonnen met het planmatig fokken van deze bijzondere soort. In 1985 werden de herten opnieuw geïntroduceerd in het Peking Milu Park. Toch is het hert officieel nog steeds uitgestorven in het wild. Ben je met een hond: sla dit deel van de route dan over en volg het pad iets verder tot het volgende pad naar rechts. Je pakt de route dan weer op bij de wilde zwijnen.
Bij de wilde zwijnen is duidelijk te zien wat deze zwijnen het liefste doen: wroeten in de grond. Als je geluk hebt lopen ze dichtbij het pad en zijn ze goed te bekijken. Lopen ze wat verder in het bos dan is een verrekijker misschien wel handig, want door de schutkleur vallen de wilde zwijnen bijna niet op in de schaduw onder de bomen.
Voorbij de wilde zwijnen is een keuze te maken: ben je met een hond dan is een bezoek aan de edelherten lastiger omdat het pad rond het verblijf van de edelherten op verschillende plekken een grasrug heeft. De Big Five route die we hebben getekend gaat door het verblijf van de edelherten over een halfverhard pad. Dit pad is met een rolstoel goed te volgen, maar de hond is hier niet welkom. Vanaf het halfverharde pad heb je een goede kans om edelherten te zien.
We vinden het gebied een interessant gebied. Het gebied is goed toegankelijk met brede paden. Wel mogen er op deze paden ook fietsers komen. Vanwege verschillende poorten en hellingen adviseren we een begeleider mee te nemen. Toch is het gebied ook zonder begeleider behoorlijk toegankelijk. Ook is het mooi dat hier een langere route mogelijk is. Veel paden die niet in onderstaande routes zijn opgenomen zijn ook toegankelijk waardoor de route ook nog ingekort of uitgebreid zou kunnen worden.
Deze route is een route van het Flevo Landschap. Via deze link kom je op de pagina van het Flevo Landschap met informatie over het gebied. De pagina's van de routes zijn via de volgende links te vinden: Big Five route en Wisentroute. De parkeerkosten zijn €4 per dag (onafhankelijk van de parkeerduur).
Openingstijden Bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad:
Maandag t/m vrijdag van 12.00u - 17.00u (maart t/m oktober)
Zaterdag en zondag van 10.00u - 17.00u (maart t/m oktober)
Maandag t/m vrijdag van 12.00u - 16.00u (november t/m februari)
Zaterdag en zondag van 10.00u - 16.00u (november t/m februari)
Openingstijden Restaurant Harteluk Natuurpark:
Maandag t/m vrijdag van 10.00u - 17.00u
Zaterdag en zondag van 10.00u - 18.00u