Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Rozendaal – Kasteelpark Rosendael
 • Natuurgebied

  Kasteelpark Rosendael

 • Startpunt

  Parkeerplaats Rosendael

  Beekhuizenseweg 3

  6891CZ Rozendaal

 • Lengte van de route

  2,1 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Betaalde entree
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

Let op, dit park heeft betaalde toegang (€7,50) en je hebt als roller een begeleider nodig: de oprijlaan is van grind en op de route kom je hier en daar een helling tegen. Het landschap is mooi en het park is rustig.


Al in het jaar 1314 wordt kasteel Rosendael vermeld. In de beginjaren woonden de graven en hertogen van Gelre op het kasteel. Rond het jaar 1616 werd er een huis bij de oorspronkelijke Donjon (ronde toren) gebouwd en krijgt het kasteel steeds meer de vorm van het huidige buitenhuis. De belangrijkste toevoeging voor deze wandelroute is de toevoeging van tuinen rondom het kasteel. in 1732 worden de tuinen van het kasteel opnieuw aangelegd en komen er schelpengalerijen. De huidige inrichting van de tuinen is in de negentiende eeuw ontstaan, toen de tuinen opnieuw werden ontworpen door architect Jan David Zocher jr. Hij liet enkele kleine vijvers samenvoegen tot de grote waterpartijen die nu midden in het park liggen. De schelpengalerijen werden vernieuwd en uiteindelijk werden de "bedriegertjes" aangelegd.


In de tweede wereldoorlog werd een deel van het park verwoest door een Duitse V2-raket. Ook viel er een Amerikaanse bom op het kasteel en het landgoed raakte in verval. In 1977 werd het landgoed overgedragen aan de voorloper van Geldersch Landschap & Kasteelen. Het landhuis en de tuin werden gerestaureerd en sinds 1989 is het gedeeltelijk opengesteld voor publiek.


De route start op de parkeerplaats van het kasteel. Vanaf hier is het een klein stukje naar de ingang van het landgoed. De ingang naar het park is via de winkel in het kasteel, om hier te komen moet je een de oprijlaan volgen. Deze oprijlaan is van grind, dat kan het met een rolstoel moeilijk maken om de ingang naar het park te bereiken. Een stuk van de oprijlaan kun je omzeilen door in de naastgelegen tuin het wandelpad te volgen.


Via de winkel en de stallen kom je in het park. Je gaat meteen een helling op, maar wordt dan getrakteerd op een mooi park met grote waterpartijen. Op de eerste splitsing ga je linksaf. Je komt nu langs de theekoepel. Als je geluk hebt staat deze open en kun je door de deur naar binnen kijken, helaas was de koepel dicht toen wij er waren. Door voor de theekoepel langs linksaf te gaan kom je bij de schelpengalerij. Deze waterpartij is rond 1730 gebouwd en de schelpen die zijn gebruikt komen overal ter wereld vandaan. Na de schelpengallerij kun je het pad vervolgen, maar het pad is dan een stuk minder prettig te rollen. Wij kozen ervoor om terug te gaan langs de theekoepel en het pad langs de vijver te volgen.


Al snel kom je aan de rand van de vijver een schelpengrot met waterval tegen. Je volgt het pad langs de vijver en komt langs een watertrap. Bovenaan de watertrap zie je links een vijver, het water stroomt vanuit deze vijver over de watertrap naar de grote vijver beneden. Volg je het pad langs de vijver dan kom je langs een bijzondere brug: een kettingbrug. Deze brug kun je als roller natuurlijk beter niet nemen, maar gelukkig kun je er goed omheen.


Na de kettingbrug sla je rechtsaf naar een soort eilandje tussen de vijvers. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de vijver en het kasteel. Op warme dagen is het leuk om via de bedriegertjes de route te volgen. Je kan dan natuurlijk wel nat worden! De bedriegertjes zijn vlak aangelegd en daardoor ook met een rolstoel toegankelijk. Houdt er wel rekening mee dat het wat glad kan zijn door al het water!


Je slingert weer terug naar de ingang. De uitgang is een draaipoort, maar als roller neem je gewoon het pad zoals je gekomen bent. Je komt dan via de winkel weer buiten het park.


Vlakbij kasteel Rosendael is de Oranjerie te vinden. In de winter worden hier nog steeds kuipplanten van het landgoed neergezet om deze te beschermen tegen de kou. In de zomer kun je tussen mei en oktober terecht voor een kopje koffie of thee en een lunch. Bij de Oranjerie is ook het invalidentoilet te vinden. Op de website van De Oranje-Rie kun je de menukaart en openingstijden vinden.

Kasteelpark Rosendael is in beheer bij Geldersch Landschap & Kasteelen. Via deze link kom je op de pagina van Geldersch Landschap & Kasteelen met informatie over de Kasteel Rosendael.
De toegang tot het park kost voor volwassenen €7,50; kinderen van 4 tot en met 18 €5,00.
Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen, Museumkaarthouders en ICOM-kaarthouders hebben gratis toegang.

Openingstijden De Oranje-Rie
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 18.00u (medio mei - medio oktober)
        In juli en augustus is de Oranje-Rie ook op maandag open.

De route in kaart
Download als .gpx