Het eiland Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet. In de 16e eeuw was het eiland nog niet zo groot als het tegenwoordig is. De naam komt van een gemet, een oude maat om de oppervlakte aan te duiden. Omdat het eiland 10 gemet (ongeveer 4,5 hectare) groot was, werd het De Tien Gemeten genoemd, later werd dit Tiengemeten.
Deze route is een heen-en-weer naar uitkijkpunt Tiengemeten. Om bij de start van de route te komen kun je parkeren op parkeerplaats Tiengemeten en vervolgens met de veerpont naar het eiland varen. Op de parkeerplaats zijn 4 invalidenparkeerplaatsen. Bij aankomst op Tiengemeten kom je aan het begin van de route langs het bezoekerscentrum. Hier is een invalidentoilet aanwezig en kun je een kop koffie kopen.
Het uitzicht langs de route is afhankelijk van de hoogte van het riet en de andere planten. Op het uitkijkpunt zelf is een verhard stuk van ongeveer 4 meter lang vanwaar je over de grondwal de natte polder inkijkt. Helaas is het uitzicht vanuit de rolstoel beperkt omdat rondom de verharding van het uitkijkpunt een verhoogde grondwal is aangebracht. Op de route zijn verschillende hellingen, een begeleider kan zeker bij de helling naar het uitkijkpunt erg prettig zijn.
Tiengemeten begon als een klein nat gebied in het Haringvliet. Rond het jaar 1750 werd de eerste polder aangelegd: de Oude Polder. Hier kwam een haven en een boerenbedrijf. Vanaf het jaar 1800 worden ook de andere delen van het eiland ingepolderd en komt er steeds meer landbouw op het eiland. Omdat er ook meer arbeiders nodig zijn worden er woningen gebouwd.
De watersnoodramp van 1953 verandert het eiland. Dijken breken door, het vee verdrinkt en twee mensen komen om het leven terwijl ze de andere bewoners van het eiland in veiligheid brengen. Van de 22 arbeiderswoningen zijn er na de watersnoodramp nog maar twee over. Al in hetzelfde jaar worden er nieuwe woningen gebouwd op het eiland. Langs de route zie je deze woningen staan.
Na 1953 verandert ook de manier van landbouw op het eiland. Paarden worden vervangen door tractoren en wegen worden geasfalteerd. In de haven komt een weegbrug waar de oogst kan worden gewogen voordat deze naar het vaste land wordt verscheept. In de haven waar de veerpont aankomt is de oude weegbrug nog te zien.
Aan het eind van de 20ste eeuw worden er verschillende plannen gemaakt om het eiland een nieuwe bestemming te geven. Een kerncentrale, uitbreiding van de Rotterdamse haven en zelfs een vliegveld voor vrachtvliegtuigen worden als idee bedacht. Uiteindelijk besluiten de provincie Zuid Holland en het Rijk dat het eiland een waterrijk natuurgebied moet worden. Natuurmonumenten wordt de nieuwe eigenaar en zo verandert het eiland weer in een natuurgebied met veel verschillende vogels.
Langs de route is speelnatuur van OERRR te vinden. Hoewel de speelnatuur gedeeltelijk toegankelijk is met een rolstoel zijn de halfverharde paden grotendeels overgroeid met gras. Er zijn geen aangepaste speeltoestellen aanwezig. Voor kinderen die van een rolstoel afhankelijk zijn is er helaas niet veel te beleven. Voor ouders in een rolstoel is het slechts beperkt mogelijk om de speelnatuur in te komen.
Op Tiengemeten is nog een tweede rolstoeltoegankelijke route: de weg naar herberg Tiengemeten. Deze route hebben wij niet op de website opgenomen omdat er vanuit de rolstoel weinig uitzicht is over het omliggende landschap. Daarnaast is het nergens aangegeven wanneer de herberg gesloten is, waardoor je na 3,5 kilometer voor een dichte deur kunt komen te staan. Bij de herberg is het niet toegestaan eigen eten te nuttigen aan de picknicktafels en er is geen toegankelijk uitkijkpunt. Wat ons betreft is de wandelroute naar de herberg dan ook niet de moeite waard. De twee musea op Tiengemeten hebben we niet getest op toegankelijkheid.
Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.
De openingstijden van Bezoekerscentrum Tiengemeten wisselen per seizoen. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van het bezoekerscentrum
Tiengemeten is alleen met de veerpont bereikbaar. Kijk voor de actuele vertrektijden van de veerpont op deze website. Op de website kun je ook een kaartje voor de overtocht kopen.
Een retourticket kost €4,00 euro voor kinderen van 2 t/m 12 jaar en €6,00 voor volwassenen. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. Bij betaling aan boord van de veerpont kunnen andere prijzen gelden.