Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Almere – Wandelroute Vierseizoenenpad
 • Natuurgebied

  Stadsbossen Almere

 • Startpunt

  Buitencentrum Almeerderhout

  Kemphaanlaan 4

  1358 AG Almere

 • Lengte van de route

  4,1 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

Soms is er heel veel twijfel of we een route wel of niet moeten plaatsen. Wat is nog acceptabel en wat niet? Wegen de prachtige uitzichten op tegen het feit dat er een paar steile bruggetjes op de route zitten en dat je een stuk over een gewone weg gaat? Wij weten het niet goed, dus we hebben besloten om de route te plaatsen, met een hele grote kanttekening: ga niet alleen en kijk goed uit. Het is niet de makkelijkste route. En met een scootmobiel of elektrische rolstoel zal het een stuk beter te doen zijn dan met een handaangedreven rolstoel.


De route start bij Buitencentrum Almeerderhout. Vanaf hier volg je de rode bordjes voor het Vierseizoenenpad (een rood bordje met een icoontje van een scootmobiel erop en een pijltje voor de richting). Aan het eind van de parkeerplaats ga je rechtsaf en kom je op een stevige halfverharding. Hier en daar zit er wel een grasrug in het pad waardoor het pad wat smal is, maar dit is te doen. Na dit pad kom je op een stuk weg terecht (let op fietsers!) vanaf waar je linksaf gaat naar het Vier Bruggenpad. Ook hier is het weer opletten op fietsers. Het Vier Bruggenpad bevat inmiddels vijf bruggen, waarvan de laatste erg goed te doen is, de eerste vier zijn lastiger. Na brug vijf ga je linksaf en aan het eind van dat fietspad weer links. Hier ga je een rustige weg op (waar men 60km/u mag rijden) en weer een brug over. Direct na de brug ga je rechts weer terug richting het parkeerterrein. Je kunt nu kiezen om over het parkeerterrein terug te gaan naar de auto of nog een klein stukje de route te volgen langs een paar tuinen van Stadslandgoed de Kemphaan.


De bruggen op de route zijn steil en maar 1,2 meter breed. Er is een hoogteverschil van 1 meter over een lengte van ongeveer 9 meter tussen het laagste en hoogste punt van de brug, wat neerkomt op een hellingshoek van 11 procent. Daarnaast is het fietspad slechts 2 meter breed en wordt het in 2 richtingen bereden. Bij de bruggen maakt het betonpad plaats voor klinkerbestrating, en is het pad smaller en hobbelig. Hier en daar zijn wel opstelplaatsen langs het fietspad, maar deze zijn vaak omringd door gras en daardoor slecht (of niet) toegankelijk. Wanneer je graag fotografeert is de breedte van het pad ook niet prettig: je staat al snel in de weg.


Op het laatste stuk van de route volg je een weg waar 60 km/u gereden mag worden. Ongeveer op driekwart van dit wegvak slaat de route af en gaat deze volledig offroad. Op de website van Staatsbosbeheer staat gelukkig ook het alternatief dat wij hebben genomen. Wij vragen ons wel af waarom het alternatief niet de officiële route is.


Bij het Buitencentrum is ook Restaurant Buitengewoon Lekker te vinden. Hier kan je terecht voor een eenvoudige lunch of wat drinken met iets lekkers. Vanaf het terras kijk je uit over een deel van het parkoers van het klimbos. Er is ook een prima invalidentoilet aanwezig welke zowel vanuit het winkelgedeelte als vanuit het restaurant bereikbaar is.


Al met al een route die gemengde gevoelens bij ons oproept: de uitzichten over de Hoge Vaart zijn mooi, maar door het smalle fietspad, gebrek aan uitwijkmogelijkheden, een stuk 60-weg en de steile bruggen is deze route helaas zeker niet voor iedereen geschikt.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route.

Openingstijden Buitencentrum Almeerderhout:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 16.00u

Openingstijden Restaurant Buitengewoon Lekker:
        Woensdag t/m zondag van 10.00u - 16.00u 

De route in kaart
Download als .gpx