Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Arnhem – Nederlands Watermuseum
  • Museum

    Nederlands Watermuseum

  • Startpunt

    Buitencentrum De Pelen

    Zijpendaalseweg 26-28

    6814CL Arnhem

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Honden niet toegestaan, hulphonden welkom
Betaald parkeren
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Dit is een stadswandeling
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

In een oude watermolen in Arnhem is tegenwoordig het Nederlands Watermuseum te vinden. Op deze plek wordt al sinds 1404 de kracht van water gebruikt voor het malen van koren, een toepasselijke locatie voor het Nederlands Watermuseum. De oude watermolen is niet meer in gebruik als watermolen. In 1912 werd de molen omgebouwd tot een forellenkwekerij en zo bleef water een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van het pand.


Bij een museum denk je al snel aan dingen bekijken, maar in het watermuseum gaat het ook om dingen doen! Hoe werkt een dam? Waarom zijn putdeksels rond? Met allemaal interactieve elementen leer je spelenderwijs over water. Voor ons was het leuk om te zien dat heel veel schermen en doe-dingen ook vanuit een rolstoel te bereiken zijn. Er is voor volwassenen ook een goede hoeveelheid achtergrondinformatie. Verder staan er voldoende bankjes om gewoon even te gaan zitten terwijl kinderen hun eigen gang kunnen gaan. Overigens is het museum ook leuk voor iemand die zich dagelijks bezig houdt met water.


De toegankelijkheid van het museum is buitengewoon goed. Zeker wanneer je weet dat het huidige pand al rond 1812 is gebouwd. Hoewel de toegangsdeur mogelijk wat zwaar is letten de mensen achter de balie goed op. Komt er iemand die even hulp nodig heeft dan helpen ze meteen. Wat ook heel positief was is dat een medewerker achter de balie vandaan kwam om mensen met een rolstoel of scootmobiel te woord te staan. Mooi dat hierbij steeds rechtstreeks met de rolstoelgebruiker gepraat werd en niet met de begeleider! Met de komst van het Watermuseum is het pand van binnen helemaal aangepast en er is een lift aanwezig om vanaf de begane grond naar de kelder en bovenverdieping van het museum te komen.


Het parkeerterrein bij het museum is vrij klein, maar hier kan je gratis parkeren. Er zijn twee invalidenparkeerplaatsen. Op drukke dagen zul je mogelijk een plekje moeten zoeken in de wijk rond het museum, hier is het betaald parkeren. Er is een invalidentoilet aanwezig, bij de twee filmzalen is ruim voldoende ruimte voor de rolstoel en in de eethoek staat een lage tafel met losse stoelen zodat je gemakkelijk aan kunt schuiven.


Slechts een heel klein deel van het museum is niet met de rolstoel toegankelijk, dit is het deel waar je spelenderwijs kunt ontdekken wat je mee moet nemen bij een overstroming. Hoewel het een leuk onderdeel is, is het niet zo dat je er een belangrijk deel van het museum door mist.


Het Watermuseum is ontstaan toen in 1998 toen dijkgraaf mr. H. van Brink het idee van een informatiecentrum over water bedacht. De oude watermolen leek hiervoor een mooie locatie maar moest wel worden opgeknapt. In 2002 werd het Watermuseum wat het nu is, met een grote ondergrondse ruimte waar heel veel informatie over water te vinden is. Om deze ruimte te maken moest nog wel het grondwater worden tegengehouden en een twee meter dikke betonnen vloer werd in de grond verankerd. Het Watermuseum zelf staat dus eigenlijk in het grondwater!


Naast het Watermuseum is Grand Café Aan de Beek te vinden. Hier kun je terecht voor koffie en thee, maar ook voor een lunch. Bezoekers van het Grand Café kunnen gebruik maken van het invalidentoilet bij het Watermuseum.!


Vanaf het Watermuseum kun je ook een wandeling maken door park Sonsbeek en Zypendaal. Meer informatie over de routes kun je hier vinden.

Wil je meer weten over het Nederlands Watermuseum? Via deze link kom je op de website van het museum.
de toegangsprijzen van het museum zijn:
Tot en met 3 jaar: gratis
van 4 t/m 12 jaar: €8,50
13 jaar en ouder: €11,50
CJP-pas: €5,75
Museumkaart: gratis op vertoon kaart

Openingstijden Nederlands Watermuseum:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u
        Maandag t/m zondag van 10.00u - 17.00u (tijdens schoolvakanties)