De gemeente Tytsjerksteradiel heeft in 2018 in Burgum het Wetter en Willepark aangelegd. Een park waar veel verschillende recreatie mogelijk is én waarvan de hoofdpaden goed toegankelijk zijn. Vroeger was de officiële naam van Burgum het Nederlandstalige 'Bergum'. In 1989 werd de naam aangepast naar het Fries en sindsdien is de naam Burgum.
Deze route gaat door het park en maakt een klein uitstapje van het park naar de Wide Ie, waar je vanaf het pad een wijds uitzicht hebt over het water. Langs de route is een kleine speeltuin te vinden waarvan het speeltoestel deels toegankelijk is voor een rolstoel. Naast deze speeltuin is ook een dierenweide. Bij de start zijn vier invalidenparkeerplaatsen te vinden. Ook is er een watertappunt aanwezig bij IJsclub Bergum. Het pad is een betonpad waarop ook fietsers mogen rijden. Het pad is gelukkig breed genoeg waardoor je niet steeds hoeft op te letten. Er zijn verschillende bruggetjes op de route, deze zijn vrij vlak. Om de N356 over te steken en op het pad langs de Wide Ie te komen moet je een lange helling op. Verder kruis je twee keer een weg. De route is eenvoudig in te korten: alle andere paden in het park zijn ook verhard.
De route start bij IJsclub Bergum. Al in 1870 werd in Burgum de IJsvereniging Bergum opgericht. Toen was het doel om zogenaamde 'hardrijderijen' of wedstrijden te houden. De eerste wedstrijd van de ijsvereniging was niet op de schaats maar met paard en slee! Tegenwoordig is het doel van IJsclub Bergum om een goede ijsbaan in stand te houden waar iedereen kan schaatsen. Ook is het ieder jaar spannend waar de eerste marathon op natuurijs kan worden verreden, in 2022 was Burgum de eerste en enige natuurijsbaan waarop een marathon werd verreden.
Een andere sport die in Friesland veel wordt beoefend is het fierljeppen. Aan het einde van de route kom je langs Ljeppersklup Burgum. Sinds 1973 bestaat de vereniging en kwam er een vaste accommodatie achter het gemeentehuis. Hoewel veel mensen het fierljeppen waarschijnlijk kennen zijn er in Friesland maar zes fierljepverenigingen! Bij het fierljeppen is het de bedoeling om een zo groot mogelijke afstand over een sloot te springen met behulp van een polsstok. In grote delen van Europa werd de polsstok gebruikt bij de jacht, maar ook op reis om watertjes te kunnen passeren. In Nederland is fierljeppen vooral in Friesland, Groningen, Zuid-Holland en Utrecht te vinden, al heet het buiten Friesland vaak polsstokverspringen.