Op de grens tussen Driebergen en Doorn ligt Landgoed Hydepark. Een particulier landgoed dat vrij toegankelijk is om te wandelen.
In het begin van de 19de eeuw werd het landgoed gesticht door G.H.R. Hoff met een relatief bescheiden woonhuis. De grond van het landgoed werd van overwegend heidegronden omgevormd naar bossen en (land)bouwgrond. Aan het eind van de 19de eeuw kwam het landgoed in handen van H.M.J. van Loon en is het woonhuis afgebroken. Het nieuwe woonhuis en diverse bijgebouwen zijn gebouwd onder leiding van architect J.N. Landré in eclectische stijl. Twee van deze bijgebouwen, een portierswoning en de oranjerie, zijn te zien op deze route. Ook komt de route langs een grote vijver die rond 1910 is aangelegd.
In de Tweede Wereldoorlog is het landhuis in gebruik genomen door Duitse soldaten. In de kelder werd munitie opgeslagen. Bij een bombardement van de geallieerden raakte het huis beschadigd. Niet lang voor het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam de munitie in de kelder tot ontploffing. Door deze ontploffing en de daardoor ontstane brand werd het huis verwoest.
In de jaren 50 kwam een deel van het landgoed in handen van de huidige eigenaar. Er werden een conferentiecentrum en een zorghotel op het landgoed gebouwd. Deze gebouwen werden in 2014 gesloopt en in 2016 is het nieuwe gebouw, Nieuw Hydepark, geopend. Nieuw Hydepark is een conferentiecentrum en zorghotel in één. Zo werden de functies van de beide oude gebouwen samengevoegd in één gebouw. De plek waar het oude zorghotel stond is weer teruggegeven aan de natuur. Het andere deel van het landgoed is eigendom van Stichting Bartiméus. Er zijn geen toegankelijke wandelpaden die de delen van het oude landgoed met elkaar verbinden.
Langs de route staan op verschillende plekken bankjes, rond de bankjes is extra straatwerk aangebracht waardoor je met een rolstoel bij het bankje kunt komen en niet op het pad hoeft te staan. De route kent verschillende hellingen. Voor een deel komt dat omdat het landgoed op de Utrechtse Heuvelrug ligt, maar ook maken hoogteverschillen deel uit van de oorspronkelijke tuin. Vanwege de hoogteverschillen kan het prettig zijn om een begeleider mee te nemen.
Mocht je meer willen weten over het landgoed en de historie van het landgoed, via deze link kom je op de pagina van het Rijksmonumentenregister met meer informatie over het landgoed. Er zijn ook nog losse pagina's met extra informatie over de oranjerie, de portierswoning en het park en de tuinen van landgoed Hydepark.