Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Leersum – Landgoed Broekhuizen
 • Natuurgebied

  De Utrechtse Heuvelrug

 • Startpunt

  Parkeerplaats t.h.v. de splitsing Broekhuizerlaan - Middelweg

  (nabij het grote hek) in Leersum

  Google maps link naar parkeerplaats

 • Lengte van de route

  2,4 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Watertappunt aanwezig
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan

Wandeling over landgoed Broekhuizen in boswachterij Leersum op de Utrechtse Heuvelrug. Deze route is geschikt voor mindervaliden. De hond is aangelijnd welkom.


Op het parkeerterrein zijn twee invalidenparkeerplaatsen. Deze plaatsen zijn ongeveer 2,20 meter breed. Dat is vrij smal. De overige parkeerplaatsen zijn ongeveer net zo breed.


De route is volledig voorzien van halfverharding die ook bij minder goed weer goed begaanbaar blijft.


Onderweg kom je langs de Londotuin. Deze heemtuin is af en toe geopend voor publiek. Wanneer de planten in bloei staan is het wellicht leuk om door de poort heen het graspad te volgen. Tot aan het huisje is dit pad met de rolstoel goed te doen, doordat het gras op een speciale ondergrond ligt. Er heeft ooit een rolstoelpad door deze tuin heen gelopen, maar helaas is dat door een gebrek aan onderhoud en een tekort aan vrijwilligers niet meer begaanbaar.


Op de route liggen twee kleine heuveltjes, we denken dat dit niet voor problemen zal zorgen.


Verder staat langs de route een aantal informatieborden. Deze zijn goed bereikbaar en op een prettige hoogte neergezet. Een aantal kleine informatiebordjes is speels vormgegeven.


Tijdens de valwind die Leersum trof op 18 juni 2021 zijn veel bomen omgewaaid. Op het landgoed stond de grootse boom van Leersum, een oude rode beuk. Deze boom heeft de valwind niet overleefd. Door een kunstenaar is er uit de stam van de boom een bank gemaakt, als blijvende herinnering aan het natuurgeweld.


Langs de route staan twee rolstoelvriendelijke picknicktafels op plekken met rondom prima uitzicht.


Op het landgoed staan ook verschillende dode bomen overeind. Deze bomen trekken insecten aan die op hun beurt weer andere dieren aantrekken. Op het landgoed kun je met wat geluk boommarters, ringslangen en bonte spechten zien.


Op ongeveer twee-derde van de route moet je tussen twee hekken door. Deze staan op 1,30 meter uit elkaar, dus dit is geen probleem. Je volgt hier een klein stukje de gewone weg, over de brug heen, vervolgens gaat de route weer tussen twee hekken door (ook 1,30 meter uit elkaar) en verder over voetpaden.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route.

De route in kaart
Download als .gpx