Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Appelscha – Familiepad Drents-Friese Wold
 • Natuurgebied

  Nationaal Park Drents-Friese Wold

 • Startpunt

  Buitencentrum Drents-Friese Wold

  Terwisscha 6a

  8426SJ Appelscha

 • Lengte van de route

  2,3 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route ook 's nachts te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op de grens tussen Drenthe en Friesland en is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland. Deze route gaat door een deel van het bos en komt ook door een paddenplas heen.


Je start bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold, waar ook een invalidentoilet te vinden is. Daarnaast zijn er een winkel en een Restaurant IJgenweis Appelscha te vinden. Vanaf het bezoekerscentrum ga je via een volledig verhard pad de natuur verkennen. Aan het begin van de route kom je langs een informatiebord met voelbare plattegrond en uitleg die ook in Braille is te lezen. Het eerste stukje van de route is een gecombineerd fiets- voetpad. Doordat dit pad breed is en er bij de oversteek vanuit het familiepad ook een duidelijk waarschuwingsbord staat voor fietsers vinden we dit geen bezwaar en is de route rolstoelvriendelijk.


De route is geheel verhard, waardoor je ook bij regen de route goed kunt volgen. Na een tijdje kom je bij een paddenplas waar de route doorheen gaat. Het pad is verdiept gelegd en via een glazen ruit kan je ook onderwater kijken. Toen wij er waren was het water niet heel helder, maar dat kwam waarschijnlijk ook door het weer. Met wat geluk kun je namelijk stekelbaarsjes zien zwemmen. Rondom de plas zijn er libellen, kikkers en padden. Vanaf deze kleine plas ga je verder en kom je langs een meertje. Even verderop kom je langs een grote vogel: de Wespendief. Als het bezoekerscentrum geopend is dan kun je hier afslaan naar het Boshuis. Het Boshuis is het steunpunt van Staatsbosbeheer en hier is een invalidentoilet te vinden. Ook hier is een geleidelijn aangebracht zodat de ingang goed te vinden is, ook wanneer je een visuele beperking hebt.


De route slingert verder door het bos, waar steeds meer loofbomen groeien. Vroeger waren alle bomen hier naaldbomen, maar tegenwoordig laat Staatsbosbeheer de natuur meer haar gang gaan en krijgen loofbomen ook een kans.


Wij vinden het een mooie route en de paddenplas was een leuke verrassing! Er is genoeg te zien langs de route en sommige picknickbanken zijn toegankelijk doordat ze met de kopse kant naar een stukje verharding staan. Ook het bezoekerscentrum is goed toegankelijk, de medewerkers waren bovendien goed op de hoogte van de mogelijkheden in het gebied én in de omgeving.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route.

Openingstijden Buitencentrum Drents-Friese Wold:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u (1 april t/m 30 juli)
        Maandag t/m zondag van 10.00u - 17.00u (31 juli t/m 31 oktober)
        Vrijdag t/m zondag van 10.00u - 16.00u (1 november t/m 31 maart)

Openingstijden IJgenweis eten & drinken:
        Maandag t/m zondag van 10.00u - 17.00u (1 april t/m 31 oktober)

De route in kaart
Download als .gpx