Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
De Moer (NB) – Wandelroute naar het Leikeven
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Let op, er lopen grote grazers in dit gebied!
We raden aan een begeleider mee te nemen
De_Moer_Wandelroute_naar_het_Leikeven_23-06-2023-24

Huis ter Heide is een natuurgebied in Noord Brabant tussen de plaatsen De Moer en Loon op Zand. Het noordelijke deel van het gebied bestaat voornamelijk uit bos, terwijl het zuidelijke deel van het gebied een afwisseling van bos, heidevelden en vennen is. Het grootste ven, het Leikeven, is de bestemming van deze route. Om hier te komen volg je de gele routepijltjes.


Het eerste gedeelte van de route is volledig verhard (asfalt) en een van de straten die de route een stukje volgt heet de Galgeneindsestraat en de naam van het bospad is de Galgenbaan. Deze namen verwijzen naar het verleden van dit gebied, het was vroeger namelijk een galgenveld. Hier stonden galgen opgesteld met het doel de lichamen van criminelen ten toon te stellen, de executie zelf vond op een andere locatie plaats. Ten zuiden van het Leikeven was vroeger nog een ven te vinden, dit ven stond bekend als het Moordgat.


Direct aan het begin van de route passeer je een wildrooster. Er is een smalle doorgang links van het wildrooster, deze doorgang is net breed genoeg om met een rolstoel te nemen om het rooster te vermijden. Vervolgens volg je de asfaltweg, waar je ook fietsers tegen kan komen. Qua gemotoriseerd verkeer is hier alleen bestemmingsverkeer. Het eerste stuk van de route gaat langs een bosgebied waar vroeger munitie gemaakt en opgeslagen werd. Deze opslagplekken zijn nu enkel nog terug te vinden als kale plek in het bos. Verderop kom je langs weilanden met een zeer weids uitzicht.


Na ongeveer 1,3 kilometer over de geasfalteerde weg sla je rechtsaf een bospad in. Dit is een onverhard, maar stevig pad. Hier en daar zitten er wat uitstekende wortels in het pad en je komt een enkel kort stukje grasrug tegen. Iets verder weer kruis je een veld waar een bredere grasrug zit. Deze grasrug is niet dicht begroeit, waardoor het wel te doen is om hier met een rolstoel over te gaan. Op het stuk van de route bij het Leikeven zelf kan je ook Schotse Hooglands tegenkomen. Ook hier passeer je weer een wildrooster, dit keer met een klaphek aan de rechter kan van het rooster. Vanaf het Leikeven neem je dezelfde route weer terug naar de parkeerplaats.


Over het Leikeven loopt een vlonderpad van ongeveer 250 meter. Dit pad is helaas niet geschikt om met een rolstoel te volgen.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

De route in kaart
Download als .gpx