Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Purmerend – Wielproefpad
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route ook 's nachts te bezoeken
Route ook te volgen bij regen
Honden losloopgebied
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)

Het Purmerbos is een heel jong bos. in 1986 werd begonnen met de aanleg en door de vruchtbare grond groeiden de bomen goed. In het bos staan veel populieren, maar ook andere loofbomen vinden hun plek in dit bos. Bij de aanleg van het bos is rekening gehouden met de oude structuur van het landschap, in de 17e eeuw was er in het gebied al een strakke structuur van landerijen, nadat het land was ingepolderd werd het namelijk ingedeeld in een raster van vierkanten. Deze vierkante indeling is nog steeds in de polders rond Purmerend te zien.


Deze route door het Purmerbos is deels van half verharding, en deels van betonplaten. Wij kozen voor een ander startpunt dan dat Staatsbosbeheer aangeeft: wij starten vanaf Parkeerplaats De Populier - Purmerbos! Vanaf dit startpunt hoef je namelijk geen weg over te steken en heb je ook geen last van de helling die je hebt bij het verlaten van het parkeerterrein richting de route. Beide parkeerplaatsen zijn geasfalteerd, er zijn geen invalidenparkeerplaatsen.


Loop je de route linksom dan kom je na ongeveer 800 meter het hondenstrandje tegen. Dit strandje is bij droog weer goed toegankelijk met een rolstoel omdat het deels is voorzien van half verharding. Bij nat weer zul je echt op de half verharding moeten blijven, maar kun je nog steeds redelijk dicht bij het water komen.


De route slingert door het Purmerbos heen en af en toe kruis je een watertje, waardoor je een doorkijkje hebt. Langs het pad kun je diverse vogels tegenkomen, op onze tocht zagen we een zilverreiger, bonte specht, gaai en verschillende eenden.


Na ongeveer twee kilometer kom je bij een uitzichtpunt aan de rand van het bos. Je kijkt hier uit over een aantal weilanden. Het laatste stuk van de route slinger je weer langs de bosrand en een sloot terug richting het startpunt van de route.


Let op: het gehele gebied is honden-losloopgebied. Op veel paden deel je het pad met fietsers, het pad is hier breed genoeg voor. Omdat de route deels over fietspaden gaat hebben we deze niet als rolstoelvriendelijk benoemd, wel is de route goed toegankelijk. Er zijn helaas geen rolstoeltoegankelijke bankjes of picknicktafels langs de route.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route.

Deze route ligt in het Purmerbos. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met meer informatie over dit gebied.

De route in kaart
Download de hele route als .gpx
De route naar het hondenstrandje in kaart
Download de route naar het hondenstrandje als .gpx