Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Oisterwijk – Wandelroute Groot Speijck
Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
In de buurt van deze wandeling is een toegankelijke speelplaats aanwezig

De Oisterwijkse Bossen en Vennen vormen samen een uniek gebied. De beide routes starten voor het bezoekerscentrum, hier staat een wegwijzer. De toegankelijkheid van de routes is prima en de bewegwijzering is goed. Deze routes volgen de oranje pijlen, volg wel de pijlen in je looprichting, kijk je namelijk achterom dan zou je wel eens de terugweg gevonden kunnen hebben en dan loop je het Kolkven mis.


In het bezoekerscentrum aan het begin van de route is restaurant Groot Speijck te vinden. Hier kun je terecht voor iets te drinken, maar ook voor een uitgebreide lunch. Het invalidentoilet is aanwezig en netjes.


Op het eerste stuk van de lange route kom je door een bosgebied. Hier kun je verschillende vogels tegenkomen zoals de bosuil, maar er zijn ook vijf soorten spechten te vinden! Zeker in het voorjaar zul je de spechten goed kunnen horen wanneer ze op de bomen tikken om hun territorium af te bakenen.


Nadat je het eerste stuk bos hebt doorkruist kom je aan bij het ven de Brouwkuip. Waarschijnlijk heeft de naam van dit ven te maken met de vorm, maar ook zou het kunnen dat de plaatselijke bierbrouwers dit ven gebruikten om hun kuipen schoon te maken. Bij dit ven zou je met wat geluk een ijsvogel kunnen tegenkomen. De bijnaam van de ijsvogel is de "blauwe schicht". Wist je dat een ijsvogel eigenlijk helemaal niet blauw is? de veren zijn kleurloos, maar door de weerkaatsing van licht krijgen ze een blauwe gloed. Een ijsvogel is daardoor in de schaduw moeilijk te zien.


Ongeveer halverwege de route kom je langs Boshuis Venkraai. Vroeger woonde hier de boswachter. Om wat bij te verdienen mocht de boswachter limonade verkopen aan de wandelaars. Ook kwamen er mensen langs die op weg waren naar het Belgische bedevaartsoord Scherpenheuvel. Tegenwoordig is in deze ruim 100 jaar oude boswachterswoning een boscafé te vinden waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. En waar vroeger de verkoop van alcohol niet was toegestaan is er bij het Boshuis nu een variatie aan bieren en andere alcoholische dranken te vinden. Het Boshuis heeft geen invalidentoilet.


De route gaat nog een klein stukje verder naar het uitkijkpunt over het Kolkven. Diverse watervogels kun je hier vinden. Er staan hier ook bankjes en er is voldoende ruimte voor een rolstoel, en er is zelfs een rolstoelvriendelijke visplaats. Vanaf het Kolkven gaat de route terug, langs het Boshuis. Ga nu niet meteen linksaf (daar kwam je vandaan), maar ga rechtdoor. Aan je rechterkant kom je langs het Goorven. Een goor was een ander woord voor een moeras. Pas toen er in het gebied turf werd gestoken kwam er weer open water op de vennen te staan.


Vanaf het Goorven slingert de route door het bos terug naar het bezoekerscentrum. Aan de achterzijde van het bezoekerscentrum is speelnatuur van OERRR. Er is een rolstoeltoegankelijk pad aangelegd en er staan twee waterpompen die vanuit een rolstoel te bedienen zijn. De toegang tot de speelnatuur kost €1,50 per kind, hiervan wordt de speelnatuur onderhouden.


Al met al is het een mooie, afwisselende route met toegankelijke speelnatuur. De enige opmerking waarom we de route niet het vinkje van rolstoelvriendelijk geven zit in een stuk fietspad dat 1,8m breed is. Het kan hier vrij druk zijn met fietsers, dus dan is het even opletten. Op een enkele plek kom je wat boomwortels tegen, maar in een bosgebied is dat natuurlijk niet heel gek.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

Openingstijden Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u (april t/m oktober)
        Maandag t/m zondag van 10.00u - 16.00u (november t/m maart)

Openingstijden Groot Speijck:
        Dinsdag t/m zondag van 9.30u - 18.00u (keuken tot 17.30u)

Openingstijden Boshuis Venkraai:
        Maandag t/m zaterdag van 10.00u - 19.00u
        Zondag van 09.00u - 19.00u

De lange route in kaart
Download de lange route als .gpx
De korte route in kaart
Download de korte route als .gpx