Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Deurze – Familiepad Drentsche Aa
 • Natuurgebied

  Nationaal Park Drentsche Aa

 • Startpunt

  Parkeerplaats Toegangspoort Deurze
  Aan de straat Deurze in Deurze, tegenover Deurze nummer 1

  Google maps link naar de parkeerplaats

 • Lengte van de route

  2 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan

Het Nationaal Park Drentsche Aa omvat het stroomgebied van de beken die samenkomen in de Drentsche Aa. Elk beekje heeft een eigen naam en is vernoemd naar het dichtstbijzijnde dorp of veld. Deze namen eindigen op diep (diepje) of loop (loopje), omdat beken in Drenthe een diep, loop, stroom of Aa genoemd worden. Alle beekjes komen eerst samen in het Westerdiep en pas in de buurt van de provinciegrens tussen Drenthe en Groningen gaat de beek de Drentsche Aa heten. Voor het grootste gedeelte ligt de beek de Drentsche Aa dus eigenlijk in de provincie Groningen. Wat ook bijzonder is aan de Drentsche Aa is dat al sinds 1879 het drinkwater van Groningen uit deze beekloop komt. Ook vandaag nog is de Drentsche Aa een van de drinkwatervoorzieningen!


Het gebied is ontstaan tijdens de Saalien, de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden. De ijsplaten vormden de Hondsrug en de Rolderrug en het smeltwater vormde de beken die samenkomen in de beek de Drentsche Aa. Deze route neemt je mee door het landschap dat toen is ontstaan. Aan het begin van de route kruis je via het vlonderpad het Deurzerdiep. Al in 1259 werd er over deze beek geschreven maar in 1965 werd besloten de kronkelende beek recht te graven en zo het water sneller naar het Noord-Willemskanaal te laten stromen. Tegenwoordig willen we het water juist weer zo lang mogelijk vasthouden en zo is in 2015 en 2016 van het Deurzerdiep weer een kronkelende beek gemaakt.


Net voordat je halverwege de route bent kom je langs het Poepenhemeltje. In 1672 vond bisschop Bernhard van Galen (ook bekend als Bommen Berend) dat de stad Groningen van hem moest worden. Zijn leger belegerde de stad Groningen en de tent van de bisschop moest een veilige plek krijgen. Daarom werd dit kleine schansje gebouwd. Vanaf hier kon men te paard in 3 tot 4 uur bij de stad Groningen zijn. Na een maand oorlogvoeren gaf de bisschop het op. Het schansje werd al snel een overnachtingsplaats voor arbeiders omdat het droog was en beschutting bood. De bijnaam van het schansje werd het Poepenhemeltje, mogelijk omdat de Rooms-Katholieken (papen) in het dialect "poepen" genoemd worden. Een andere verklaring kan zijn dat de arbeiders die hier sliepen vaak Duitsers waren, "poep" is een scheldwoord voor Duitsers. In de jaren 80 van de 20ste eeuw werd het schansje gerestaureerd door vrijwilligers.


De route start bij het parkeerterrein waar twee invalidenplaatsen zijn. Deze plaatsen zijn overgroeid met gras en eventueel is parkeren op een van de andere plaatsen misschien handiger. Je gaat het bruggetje over en kruist vervolgens de Asserstraat. De oversteek is overzichtelijk en het middeneiland is breed genoeg om de weg in twee keer over te kunnen steken. Voorbij de oversteek volg je het vlonderpad, dit is wat hobbelig maar je komt zo wel het dichtste bij het natte landschap rond het Deurzerdiep. De route gaat verder over betonplaten en is daardoor ook bij regen goed te volgen. Het lijkt erop dat het betonpad af en toe wordt schoongeborsteld, dat is top! Langs de route staan meerdere bankjes met opstelruimte voor een rolstoel, ook zijn de informatieborden zo geplaatst dat deze vanuit de rolstoel goed te lezen zijn. Tot slot is er ook nog een rolstoeltoegankelijke picknicktafel langs de route.

Deze route is een route van Nationaal Park Drentsche Aa. Via deze link kom je op de pagina van Nationaal Park Drentsche Aa met informatie over de route.

De route in kaart
Download als .gpx