Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Wellerlooi – Rolstoelroute De Hamert
 • Natuurgebied

  Nationaal Park De Maasduinen

 • Startpunt

  Parkeerplaats De Hamert

  Twistedenerweg 2

  5856CK Wellerlooi

 • Lengte van de route

  1,1 of 2,1 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Deze route neemt je mee door de bossen rond het Gelderns-Nierskanaal. De route start bij parkeerplaats De Hamert, hier zijn 3 invalidenparkeerplaatsen in een wat grinderige halfverharding. Vanaf het parkeerterrein volg je een klein stuk het (brom-)fietspad waarna je linksaf het bos ingaat. Vanaf hier is de route voorzien van routepaaltjes met een afbeelding van een rolstoel. De route is half verhard, maar de verharding is deels overgroeid met gras. Wel is de ondergrond redelijk stevig en zak je er na een regenbui niet in weg. Toch adviseren we de route bij regen niet te volgen, het stuk langs het kanaal kan dan hier en daar mogelijk wat glad worden.


Het eerste deel van de route gaat door een bosgebied. Ongeveer halverwege de korte route is er de mogelijkheid een langere route te volgen, dit pad is volledig met gras overgroeid, maar was vroeger ook half verhard. Bij twijfel kun je het eerste stuk van dit met gras begroeide pad proberen, de ondergrond blijft ongeveer gelijk. Alternatief kun je een stuk het (brom-)fietspad volgen (linksaf) om zo toch een langer stuk van de route langs het kanaal te kunnen volgen.


Het Gelderns-Nierskanaal ziet eruit als een kronkelende beek. In 1770 werd er vanuit Geldern in Duitsland een kanaal gegraven richting de Maas. Zo kon water vanuit de Niers beter wegstromen en kon er meer grond worden gebruikt voor de landbouw. In Nederland kwam het kanaal uit bij een waarschijnlijk bestaande beek, die door al het extra water harder ging stromen. Zo ontstond het beekdal waar de route langskomt. Op de lange route passeer je ook een tankversperring die in 1940 is geplaatst door het Nederlandse leger, om zo de opmars van Duitse tanks te vertragen.


Het tweede deel van de routes gaat langs het kanaal. Hier slingert het pad over de hoge kant en heb je op verschillende punten uitzicht over het dal dat door al het water is ontstaan. Er zijn verschillende onverharde uitkijkpunten, de meeste van deze punten zijn bij droog weer stevig genoeg om ook vanuit de rolstoel goed zicht te hebben op het kanaal. Bij nat weer of na een stevige regenbui kan het pad langs het kanaal wat glad worden, doordat er een aantal hellingen in de route zitten adviseren we de route alleen bij droog weer te volgen.


Naast het parkeerterrein staat Jachthut Op den Hamer. Hier kun je terecht voor onder andere pannenkoeken en tosti's. Ook is er een invalidentoilet aanwezig dat binnen openingstijden gebruikt kan worden. Zelf konden we de toegankelijkheid niet testen omdat het restaurant gesloten was tijdens ons bezoek.

Deze route is een route Door Nationaal Park De Maasduinen. Via deze link kom je op de pagina van het Nationaal Park met informatie over het gebied.

Openingstijden Jachthut Op den Hamer:
        Dagelijks van 11.00u - 19.30u (1 april t/m 31 oktober, woensdag gesloten)
        Vrijdag t/m maandag van 11.00u - 18.30u (1 november t/m 31 maart)

De korte route in kaart
Download de korte route als .gpx
De lange route in kaart
Download de lange route als .gpx