Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Doorn – Landgoed Moersbergen
 • Natuurgebied

  Landgoed Moersbergen

 • Startpunt

  Parkeerplaats Moersbergen

  Moersbergselaan

  3941BW Doorn

 • Lengte van de route

  2,6 kilometer

Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Honden losloopgebied
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)

Landgoed Moersbergen is ontstaan in de Middeleeuwen en rond 1435 stond er al een kasteel en dit kasteel is sindsdien altijd bewoond geweest. In 1539 heeft het kasteel de status ridderhofstad gekregen. Deze status werd toegekend aan adellijke huizen waarvan de eigenaar deel uitmaakte van het ridderschap. Extra eisen aan de huizen zelf waren dat ze een gracht en een ophaalbrug moesten hebben. Een huis dat was aangewezen als ridderhofstad genoot van belastingvrijstelling.


De natuur op het landgoed is een afwisseling van bos en open velden. In het oudste stuk van het bos hebben de bomen een leeftijd van ongeveer 150, wat voor de natuur erg waardevol is. Deze bomen zijn veelal hol en zijn hiervoor uitermate geschikt om een nest in te maken voor diverse dieren. In de 18de eeuw was het landgoed ongeveer 750 hectare groot, het landgoed was dan ook op zijn grootst rond deze tijd. Delen van het landgoed werden ingezet met voor de bosbouw.


Vanaf de parkeerplaats begin je met lopen over de oude oprijlaan van het landgoed. Dit is ook één van de belangrijke zichtassen, het kasteel is te zien vanaf deze laan. De route kruist enkele malen een ruiterpad, maar deze kruisingen zijn goed te doen. Het kan zijn dat het pad hier en daar wat modderig is na een regenbui, maar dat is wel iets wat te verwachten is in een bos, maar de route is hierdoor niet minder goed te volgen.


Op de route kom je één houten bruggetje tegen van ongeveer 1,20 meter breed. Er zijn geen opstaande randen langs het bruggetje, maar dit lijkt ons geen bezwaar, gezien dat het een erg kort bruggetje is. Ook gaat de route een klein stukje over een fietspad, omdat er hier geen ruimte is om de paden gescheiden te houden. Op een deel van de route mogen honden los lopen, op andere delen moeten honden aangelijnd worden. Dit staat dan naast het pad duidelijk aangegeven met borden. Het is een leuk ommetje door een mooie, groene omgeving met een rijke historie.

Landgoed Moersbergen is in beheer bij Stichting Utrechts Landschap. Via deze link kom je op de pagina van Stichting Utrechts Landschap met informatie over het landgoed en het kasteel.

De route in kaart
Download als .gpx