Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Zoelen – Landgoed Soelen
 • Natuurgebied

  Betuwe

 • Startpunt

  Parkeerplaats Landgoed Soelen

  Achterstraat t.h.v. nr. 60

  4011ER Zoelen

 • Lengte van de route

  3 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Honden losloopgebied

Bij het Gelderse Zoelen ligt Landgoed Soelen, een landschap rond een kasteel dat in de 16e eeuw gebouwd werd vlakbij de plek waar al in de 14e eeuw een Mottekasteel of motte stond.


Rond het landgoed hebben we twee routes gevonden. De korte variant is 2,4 kilometer en de lange route is 3 kilometer lang. Beide routes starten op het parkeerterrein naast de ruïne van het 14e eeuwse Mottekasteel, Motte Aldenhaag. Een motte bestaat uit een door mensen gemaakte steile heuvel met daarop een toren. Rond de heuvel ligt een gracht. In het begin stond hier waarschijnlijk een houten toren, later is deze vervangen door een toren van tufsteen en uiteindelijk verbouwd met bakstenen. Rond 1355 moest de toren worden afgebroken na een verloren gevecht. Bij archeologisch onderzoek bleek dat deze motte ook een voorburcht had met werkplaatsen en onderkomens. De ruïne van de Motte is niet te bezoeken, tussen de bomen door kun je op afstand de heuvel en gracht nog wel herkennen in het landschap. Op de top van de motte staat niet de oude toren, maar het grafmonument van baron J.G. Verstolk van Soelen, hij is hier in 1845 begraven.


De route gaat verder richting kasteel Soelen, de route die wij hebben gekozen volgt de buitenkant van het landgoed. Volg je de lange route dan kun je vanaf hier ook de gele pijlen volgen, je loopt dan langs de andere kant van het kasteel. Volg je de korte route, volg dan niet de gele pijlen.


Het kasteel dat tegenwoordig te zien is is herbouwd tussen 1576 en 1583. Het oorspronkelijke kasteel was in 1574 afgebroken nadat het door een brand verwoest was. Het kasteel is niet toegankelijk.


Nadat je het kasteel bent gepasseerd gaat de route verder langs de landerijen en bossen die rondom het kasteel liggen. Reeën, hazen en konijnen lopen in de ochtend en avond graag over de akkers en in de bomen kun je spechten, bosuilen en buizerds tegenkomen. De lanen die je volgt gaan terug tot in de 17e eeuw. Een aantal eiken op het landgoed zijn zelfs al ruim 300 jaar oud!


Dat dit gebied een mooi wandelgebied is was ook in 1884 al bekend toen Jacobus Craandijk het als volgt omschreef:


"Een wandeling in het prachtige bosch en rondom het fraaije kasteel wordt uit den aard der zaak bij een bezoek te Zoelen niet verzuimd. Daar zijn breede, deftige lanen, lommerrijke slingerpaden, uitgestrekte korenvelden en weiden, door het hooge hout ingesloten. Daar wassen langs de heldere slotgracht zware, gave beuken in menigte, wier gladde, grijze stammen blinken tusschen de donkere, tot in het water afhangende takken van reusachtige sparren. Daar laten slanke, regt opgaande dennen hun wijd uitgeslagen naaldkroonen wiegelen in de lucht. Platanen en esschen, van ongewonen omvang, rijzen fier omhoog boven het digte struikgewas, waarover zij hun loofdaken beschermend uitbreiden, en de koningen onzer bosschen, de statige eiken, prijken er in al hun kracht en majesteit." (bron: Jacobus Craandijk, Wandelingen door Nederland met pen en potlood. Deel 7. Kruseman & Tjeenk Willink, Haarlem 1884 , geraadpleegd via DBNL (KB, nationale bibliotheek))


Wij vinden het een leuke wandeling in de Betuwe, waarbij je een ruïne, een kasteel, bosgebied en landerijen tegenkomt. Een leuke afwisseling van landschappen dus!

Deze route ligt in de Betuwe. Meer informatie over de Betuwe kun je vinden op de website van Staatsbosbeheer .


Een vergelijkbare route over landgoed Soelen is te vinden op de website van Uit in de regio .

De route van 2,4 kilometer in kaart
Download als .gpx
De route van 3 kilometer in kaart
Download als .gpx