Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Driebergen – Heidetuin
 • Natuurgebied

  Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

 • Startpunt

  Parkeerplaats Heidetuin

  Grote Boswei, Arnhemse Bovenweg

  3971 Driebergen-Rijsenburg

 • Lengte van de route

  1,1 of 1,6 kilometer

Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Vlakbij de A12 is in Driebergen de Heidetuin te vinden. Recent is deze tuin helemaal opgeknapt en zijn bruggen en wandelpaden vervangen. Wij werden op deze tuin gewezen en zijn er een kijkje gaan nemen. De Heidetuin ziet er mooi uit en het pad is half verhard.


De Heidetuin in Driebergen ontstond toen tijdens de februaristorm in 1953 een kale plek ontstond in het bos. Meteen werd er gestart met de aanleg van de Heidetuin, waarin veel verschillende soorten heide een plaats kregen. Door de vele soorten heide werd de Heidetuin bekend, maar de tuin raakte door veranderingen in het weer en de natuur in verval. Het Utrechts Landschap kreeg de tuin in 2022 in beheer en maakte een plan om de Heidetuin te herstellen. Daarbij kwam ook de toegankelijkheid in beeld en werden de paden voorzien van half verharding, waardoor deze met een rolstoel toegankelijk zijn geworden.


De Heidetuin krijgt heidesoorten die goed tegen droge en natte periodes kunnen. Zo blijft de tuin in de toekomst mooi. In de tuin zijn onder andere kraaihei, struikhei, rode bosbes en blauwe bosbes te vinden. Uiteindelijk moet de tuin zichzelf in stand gaan houden, zonder al te veel menselijk ingrijpen. Op het moment dat wij er waren was de tuin hier en daar nog wat kaal. Toch is het nu al een mooie tuin en we komen hier zelf vast terug wanneer de heide in bloei staat.


De paden zijn over het algemeen goed en stevig. Ook het pad vanaf het parkeerterrein naar de Heidetuin is goed en de oversteek bij de Arnhemse Bovenweg is goed overzichtelijk. De ingang naar de Heidetuin heeft iets een helling, en ook in de rest van de tuin ga je wat lichte hellingen tegenkomen, het is de Utrechtse Heuvelrug. Bij één stukje pad willen we wel een opmerking plaatsen: het pad loopt zowel naar beneden als zijdelings af. Voor een roller met hand aangedreven rolstoel of een begeleider die een rolstoel duwt is dit best een stevige helling!


Langs het pad staan verschillende bankjes. Deze bankjes staan iets van het pad af maar zijn te bereiken met de rolstoel. Voor de bankjes is voldoende ruimte om even te kunnen wachten zonder in de weg te staan.


Mocht je een iets groter rondje willen maken dan kun je een stukje (onverplicht) fietspad volgen om langs de bosvijver te komen. Zo maak je je ommetje ongeveer 500 meter langer.

Deze Heidetuin is in beheer bij Utrechts Landschap. Via deze link kom je op de pagina van Utrechts Landschap met informatie over het gebied.

Meer informatie over het project Heidetuin is te vinden in de flyer van het project. Via deze link kom je bij de flyer (pdf) van het project.

De Heidetuin route in kaart
Download als .gpx
De langere route in kaart
Download als .gpx