Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Dwingeloo – Familiepad Noordenveld
Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route ook 's nachts te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Let op, er lopen grote grazers in dit gebied!

Deze route neemt je mee door het bos, over de heide en zelfs over de vennen van het Dwingelderveld. De route is volledig verhard en langs de route staan ruim voldoende bankjes en picknicktafels waarbij ook een plaats is gemaakt voor een rolstoel. Bij het startpunt zijn 3 verharde invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Mocht je alleen naar de schaapskooi willen of alleen de route langs (en over) de vennen willen volgen dan zijn er twee invalidenparkeerplaatsen bij de schaapskooi aanwezig. Om met de auto bij de schaapskooi te komen moet je een invalidenkaart hebben. Wij vinden het een mooie en goed toegankelijke route met een prachtig uitzicht.


Het eerste stuk van de route gaat door een bosgebied, op verschillende plekken langs de route zie je heuveltjes die zijn ontstaan toen het hele gebied nog bestond uit heide en zandverstuivingen. Er was zo veel zand dat akkers en zelfs de omliggende dorpen onder het zand zouden verdwijnen als er niets zou gebeuren. Staatsbosbeheer kreeg de opdracht om bomen te planten en zo het zand vast te houden. In het bos zie je nog veel dennen en eiken staan, omdat deze op zandgrond kunnen groeien. Tegenwoordig zie je ook steeds meer andere soorten bomen in het bos waardoor er ook meer verschillende planten en dieren in het bos kunnen leven.


Na 400 meter kom je bij een splitsing. Wil je de korte route volgen dan sla je hier rechtsaf richting een uitkijkpunt over de natte heide en het vennengebied. Wij volgden de langere route en gingen linksaf. Na een klein stuk de bosrand te volgen gaat het pad de open vlakte op en kom je al snel bij het veengebied. Hier gaat het pad via een aantal vlonderpaden over het veen heen. Het zorgt voor een prachtig uitzicht en met wat geluk kun je hier verschillende bijzondere vogels tegenkomen. Rondom de vennen leven er bovendien meer dan 45 libellensoorten! De vlonders zijn voldoende breed, hebben een opstaande rand en het eerste vlonder is zo gemaakt dat je er ook even van het uitzicht kunt genieten zonder dat je andere wandelaars in de weg staat. Na dit stuk rond het ven kom je uit op de plek waar de korte route het pad ook weer oppakt en gaat de route verder richting de schaapskooi.


Bij de schaapskooi is een informatieruimte waar je op zondagen een kopje koffie of thee met een koek kunt kopen (alleen pin). Aan de zijkant van het gebouw is een invalidentoilet. Toen wij er op een vrijdag waren was dit toilet toegankelijk. Natuurmonumenten geeft op hun website aan dat het toilet altijd open is, maar mogelijk is het toilet soms toch afgesloten. Bij de schaapskooi hoort natuurlijk ook een kudde schapen. Bij het Dwingelderveld zijn dat Drentse heideschapen. Rond 1970 waren er nog maar 100 Drentse heideschapen over, maar inmiddels zijn er weer een paar duizend Drentse heideschapen in Nederland, waarvan er ongeveer 200 horen bij de kudde van Schaapskooi Achter 't Zaand . Samen met de herder en de honden houden de schapen de heide in stand. Soms staat er aangekondigd hoe laat de herder weer met de kudde terug komt bij de schaapskooi, het is leuk om te zien hoe dat gaat.


Vanaf de schaapskooi gaat de route door het bos terug naar de parkeerplaats en kom je weer op de plek waar deze route begon.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

Het Dwingelderveld is bij zowel Natuurmonumenten als bij Staatsbosbeheer in beheer. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de het gebied.
En via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de het gebied.

Openingstijden Schaapskooi Achter 't Zaand:
        Zondag van 10.00u - 16.00u

De route van 2,6km in kaart
Download de route van 2,6km als .gpx
De route van 1,4km in kaart
Download de route van 1,4km als .gpx