Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Fochteloo – Voormalige kampen Oranje en Ybenheer
Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route ook 's nachts te bezoeken
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan

Vlakbij Oosterwolde ligt Fochteloo. Hier liggen twee voormalige kampen die te bezoeken zijn: de kampen Oranje en Ybenheer. Beide kampen zijn in de tweede wereldoorlog gebouwd, maar de kampen hadden een verschillend doel. In kamp Ybenheer werden werkelozen en later Joden gedwongen aan het werk gezet, terwijl in Kamp Oranje jongens en mannen gedwongen werden een Duitse dienstplicht te vervullen. Na de tweede wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd werden Zuid-Molukse militairen en hun gezinnen onder andere in kamp Oranje en kamp Ybenheer ondergebracht. De kampen zijn uiteindelijk in de jaren 60 afgebroken waarna Natuurmonumenten in 1973 de terreinen in bezit kreeg.


Hoewel er geen gebouwen meer staan die herinneren aan de kampen geven de informatieborden met foto's van vroeger een beeld van de geschiedenis. Een 60km/u weg verbindt de beide kampen. Bij allebei de kampen is een invalidenparkeerplaats aanwezig, dus het is niet noodzakelijk om deze weg met een rolstoel te volgen. Tegenwoordig liggen er half verharde en geasfalteerde paden door de voormalige kampen. Bij de appelplaats en bij de voormalige kleuterschool staat een rolstoelvriendelijke picknicktafel. Een deel van de paden in de kampen is te smal, waarbij het smalste stuk 60 cm breed is. en er stukken van 80cm breed zijn. Naast de paden ligt dan gras, dat wel redelijk stevig is. De route is vrij recent aangelegd (2019), maar de toegankelijkheid is niet meer optimaal. Vanwege de geschiedenis van deze kampen hebben we besloten deze wel op de website te noemen, maar met de opmerking dat sommige paden te smal zijn.


In 1940 werd er bij Fochteloo een kamp aangelegd waar mannen werden gedwongen om het land te ontginnen, turf te steken en in de herfst aardappelen te rooien. Dit was Kamp Ybenheer. Op 1 mei 1942 werd het kamp gesloten, maar al snel kreeg het kamp een nieuwe functie: vanaf juni 1942 zouden er 225 Joden in het kamp worden geplaatst. De Joodse mannen werden gedwongen op het land te werken en om wegen aan te leggen. Het kamp werd bewaakt waardoor ontsnappen onmogelijk was. Op 2 en 3 oktober 1942 werden de Joden via Westerbork afgevoerd naar vernietigingskampen in Polen. Bijna niemand van hen overleefde de oorlog.
Later in de oorlog werden er jongens van een vakopleidingskamp in Kamp Ypenheer gehuisvest, de Duitsers hadden de gebouwen waar zij eerst woonden opgeëist. Nog later in de oorlog zouden er ook mensen ondergedoken hebben gezeten in Kamp Ybenheer.


Kamp Oranje werd in 1942 opgericht door de Nederlandsche Arbeitsdienst, als vervanging voor de dienstplicht. Mannen bewapenen met geweren was voor de Duitse bezetters gevaarlijk dus de jongens en mannen in dit kamp kregen een schep in plaats van een geweer. Veel mannen die in dit kamp moesten opkomen doken uiteindelijk onder om aan deze Duitse dienstplicht te ontkomen. Toen na de oorlog NSBérs en anderen die met de Duitsers hadden samengewerkt werden opgepakt werden zij opgesloten in dit kamp, dat daarom de naam kamp Oranje kreeg.


Toen Nederland was bevrijd kwamen er oorlogsvrijwilligers die wilden helpen om Nederlands Indië te bevrijden. De kampen Oranje en Ybenheer werden hiervoor gebruikt.


Vanaf 1950 kregen de kampen weer een nieuwe functie en werden Zuid-Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland gehaald. Eenmaal in Nederland werden deze militairen ontslagen en kwamen ze met hun gezinnen terecht in afgelegen kampen zoals Oranje en Ybenheer. Toen er in de jaren 60 woonwijken werden gebouwd voor de Zuid-Molukkers verhuisden deze vanuit de kampen. Vanuit kamp Oranje gingen veel mensen naar Hoogkerk. De kampen werden afgebroken en Natuurmonumenten kreeg de kampen in bezit.


Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

De route door kamp Ybenheer in kaart (560 meter)
Download de route door kamp Oranje als .gpx
De route door kamp Ybenheer in kaart (700 meter)
Download de route door kamp Ybenheer als .gpx
De combinatieroute door kamp Oranje en kamp Ybenheer in kaart (2,4 kilometer)
Download de combinatieroute door kampen Oranje en Ybenheer als .gpx