Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Spier – Familiepad Dwingelderveld
 • Natuurgebied

  Nationaal Park Dwingelderveld

 • Startpunt

  Natuurpoort Spier

  Oude Postweg 12

  9417TG Spier

 • Lengte van de route

  2,4 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Honden losloopgebied

Deze route neemt je mee door de bossen van Nationaal Park Dwingelderveld en laat je ook enkele vennen zien. De route volgt de donkerblauwe markering en is volledig voorzien van betonnen verharding. Ook staan er verspreid langs de route acht rolstoeltoegankelijke picknickbanken. Het pad kruist enkele keren een fietspad, deze kruisingen zijn goed overzichtelijk. Ook enkele andere kruisingen zijn overzichtelijk en hier ligt weinig zand of modder op de route.


In 1991 werd Het Dwingelderveld een Nationaal Park, maar al tussen de jaren 1900 en 1930 kochten Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten stukken land op. Op een deel van het land werden dennen geplant voor houtproductie, de Nederlandse kolenmijnen gebruikten in die tijd veel hout, onder andere om mijngangen te stutten. Later werd er meer en meer ingezet op natuurbehoud en werd het bos een meer gemengd bos met zowel loofbomen als naaldbomen.


Op de route kom je veel bosgebied tegen, verschillende vogels kun je hier vinden. In 2023 zijn onder andere de slangenarend en de zwarte ooievaar in deze omgeving gezien. Rond de vennen zou je adders, ringslangen en gladde slangen tegen kunnen komen.


Bij het startpunt van de route is De Boslounche te vinden. Hier kun je bij terecht voor een kop koffie of thee en bijvoorbeeld een ijsje. Aan de achterzijde van het gebouw is een invalidentoilet.


Wij vinden het een mooie route en het pad is goed toegankelijk, ook bij nat weer. Het enige wat ons opviel was dat de speeltuin wel een waterpomp en waterloop heeft op een toegankelijke hoogte, maar dat dit in een zandbak is gemaakt waardoor deze helaas niet toegankelijk zijn met een rolstoel.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route.

Deze route komt door Nationaal Park Dwingelderveld. Via deze link kom je op de pagina van Nationaal Park Dwingelderveld met informatie over de toegankelijkheid van het gebied.

Openingstijden De Boslounche:
        Maandag t/m zondag van 10.00u - 17.00u (1 april t/m herfstvakantie en schoolvakanties)
        Zaterdag en zondag van 10.00u - 17.00u (herfstvakantie tot 1 april)

De route in kaart
Download als .gpx