Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Haarle – De Sprengenberg
Foto's van de korte route:
 • Natuurgebied

  Sallandse Heuvelrug

 • Startpunt

  Parkeerplaats de Sprengenberg

  Molenweg 2

  7448RE Haarle (OV)

 • Lengte van de route

  1,2 of 4,7 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen
Begeleider noodzakelijk!

Op de Sallandse Heuvelrug liggen verschillende toegankelijke routes. Op deze pagina vind je twee routes in het gebied rond de Sprengenberg.


De eerste route is het meest toegankelijk, de route volgt de gele markering en is slechts 1,2 kilometer lang. Je start vanaf het parkeerterrein met twee invalidenparkeerplaatsen en gaat richting Herberg de Pas. Hier kun je neerstrijken voor een kop koffie of thee, maar ook voor een prima lunch. Bij Herberg de Pas is ook een invalidentoilet aanwezig, dit toilet is ruim en goed toegankelijk.


Vanaf de herberg gaat de route een stukje omhoog waarna je linksaf slaat. Vanaf deze afslag zie je rechts een stuk heide liggen. De hele route is een gecombineerd voet- en fietspad. Dat is voor ons de reden om deze route niet aan te merken als rolstoelvriendelijk. De meeste fietsers hielden overigens goed rekening met ons, maar het fietspad is vrij smal. Ook merkten we dat het pad hier en daar sterk naar een zijkant helt, voor een geduwde of hand-aangedreven rolstoel is dat niet prettig, daarom raden we aan een begeleider mee te nemen.

De familieroute in kaart
Download als .gpx

Foto's van de lange (uitdagende) route:

Bij het informatiepunt naast de herberg spraken we een medewerker van Natuurmonumenten. Deze wees ons op een alternatieve, lange route die wel eens geschikt zou kunnen zijn, en die in het verleden ook wel eens met de bosrolstoel werd gelopen. Bij het informatiepunt of bij de herberg kun je namelijk een bosrolstoel lenen (wel even van tevoren bellen). Deze rolstoel heeft brede banden en kan alleen worden geduwd (geen motor of hoepels). We hebben deze lange route ook gevolgd.


Let op: De lange route is beslist een uitdaging. Voor rolstoelen met kleine wielen is deze route niet geschikt vanwege de stukken met wat muller zand! Er zitten stevige, lange hellingen in de route dus een goede conditie is een must. Ook zul je af en toe met je begeleider moeten puzzelen hoe je langs een stukje komt.


We vonden de route echter wel de moeite waard omdat je bij mooi weer kunt genieten van een afwisselend landschap van bos en heide. We denken dat het verstandig is de route te volgen door bij de herberg te starten en de Sprengenbergerweg te volgen tot aan de grote heidevlakte, dit is ongeveer 1,6 kilometer. Door in deze richting te starten heb je op de terugweg een redelijk verhard fietspad, waardoor je de meeste inspanning en hindernissen na 2,5 kilometer voorbij bent. Wij hebben deze uitdagende route getest met  een gewone ADL-rolstoel met smalle banden (en met een begeleider).


Tot slot: je kunt ook de uitdagende route tegengesteld volgen tot aan de Palthetoren. Je volgt dan het fietspad en doet een heen-en-weer-tje van ongeveer 3 kilometer. Dit is met iedere rolstoel goed te doen, al zit er wel een hoogteverschil gaandeweg de route. Je komt bos en heide tegen en ziet de Palthetoren staan.

De uitdagende route in kaart
Download als .gpx

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

Openingstijden Herberg de Pas:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u