Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Rheden – Rolstoelpad Heuvense Bergen
 • Natuurgebied

  Nationaal Park Veluwezoom

 • Startpunt

  Bezoekerscentrum Veluwezoom

  Heuvenseweg 5

  6991JE Rheden

 • Lengte van de route

  3,4 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Let op, er lopen grote grazers in dit gebied!
In de buurt van deze wandeling is een toegankelijke speelplaats aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen
Rheden_Rolstoelpad_Heuvense_Bergen_05-04-2023-37

Het Nationaal Park Veluwezoom is het meest heuvelachtige stuk van de Veluwe. Het gebied is ruim 5.000 hectare groot met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en diverse landgoederen. De route loopt (deels) over Landgoed Heuven. Op het landgoed kom je langs een monumentale potstal, waar momenteel de Rhedense schaapskudde is gehuisvest. De Rhedense schaapskudde begraast al zo'n 60 jaar (sinds 1963) de heide rondom de Posbank. Hierdoor blijft de heide open en veranderd ze niet in een bos.


De route is een uitdagende route door het heuvelachtige karakter van het landschap. Je komt een aantal lange, steile hellingen tegen, maar daar staat een prachtig uitzicht tegenover. Het is wel noodzakelijk om een begeleider mee te nemen, zeker wanneer je geen elektrische ondersteuning hebt bij een rolstoel. Om bij het uitkijkpunt Heuvense Bergen te komen is er een speciale trap aangelegd met een rolstoelhelling die zigzaggend de heuvel op gaat. De ondergrond van de helling is fijn grind. Hier en daar is de laag wat dikker, waardoor je niet altijd even veel grip hebt op de ondergrond in een rolstoel. Ook hierbij komt een begeleider goed van pas.


Aan het eind van de route is nog een natuurobservatiepost te vinden. Dit is een houten platform waar een brug naar toe gaat. Aan het begin van deze brug zit een wildrooster met een drietal smalle rijplaten eroverheen. Deze platen lagen voor onze rolstoel precies op onhandige afstanden uit elkaar, maar het lukte wel om eroverheen te komen met wat hulp. Mocht je dit niet zien zitten, dan is het een optie om na het uitkijkpunt Heuvense Bergen weer retour te gaan naar het startpunt, de wandeling is dan ingekort naar 2,5 kilometer.


Dicht bij het startpunt van de route is het Bezoekerscentrum Veluwezoom te vinden. Bij dit bezoekerscentrum is een grote speeltuin te vinden, welke ook geschikt zou zijn voor kinderen met een beperking. De toegankelijkheid van de speeltuin hebben wij zelf niet bekeken of getest, maar dit willen we op een later moment nog wel doen. Bij het bezoekerscentrum is ook Brasserie Veluwezoom gevestigd. Hier kan je terecht voor een drankje of een lunch en vanaf het terras heb je zicht op de speeltuin.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route. Wij hebben de route een eigen naam gegeven, de buggyroute (zie link) volgt het rolstoelpad, maar dit pad heeft geen eigen pagina. Er is ook een route die enkel naar het eerste uitkijkpunt gaat, deze is hier te vinden en is 2,5km lang. De informatie over de routepunten verschilt bij beide pagina's en vult elkaar aan. De informatie bij de buggyroute is vooral gericht op gezinnen met kinderen.

Openingstijden Bezoekerscentrum Veluwezoom:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u
        In de officiële vakanties ook op maandag van 10.00u - 17.00u

Openingstijden Brasserie Veluwezoom:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u

De route in kaart
Download als .gpx
Het uitzicht in 360 graden foto
Link naar de kaart met 360 graden foto's