Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Haarzuilens – Parkbos De Haar
 • Natuurgebied

  Landgoed Haarzuilens

 • Startpunt

  Invalidenparkeerplaats Parkbos de Haar

  Rijndijk (vlakbij nummer 2)

  3455RM Utrecht

 • Lengte van de route

  2,4 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Betaald parkeren
We raden aan een begeleider mee te nemen

Vlakbij Utrecht ligt recreatiegebied Parkbos de Haar.
Het parkbos is in november 2015 aangelegd toen er 15.000 mensen kwamen om een eigen boom te planten. In 4 dagen werden er 7000 bomen geplant, bomen met eigen verhaal. Sommige bomen zijn ter nagedachtenis aan iemand en andere bomen zijn geplant om het het leven te vieren.

Er zijn twee invalidenparkeerplaatsen bij het begin van de route. Er staat echter wel een bord bij de inrit dat de toegang voor alle verkeer verbiedt. Overweeg zelf of je parkeert op de invalidenparkeerplaats. Is er geen plaats op de invalidenparkeerplaats dan moet je parkeren bij Kasteel De Haar, voor €6,00 per dag. Deze parkeerkosten zijn de reden voor het vermelden van betaald parkeren. Voor de twee invalidenparkeerplaatsen bij het parkbos zelf hoeft niet betaald te worden. Zijn de twee plaatsen bezet en kom je voor het parkbos dan raden we je aan op een ander moment terug te komen. De betaalde parkeerplaats ligt op ongeveer 500 meter van het begin van de route.

De route begint bij een gecombineerd fiets- en wandelpad. Dit geasfalteerde pad is 3  meter breed. Na 250 meter sla je rechtsaf het half verharde pad op.
Dit pad bestaat uit kleine steentjes in leem, een soort verharding dat we vaker tegenkomen op rolstoelroutes. We hebben wel een opmerking: hier en daar ligt er wat grover grind op het pad, waarschijnlijk om een gat op te vullen.
Dit grind is de reden dat we aanraden om een begeleider mee te nemen en dat de route wellicht iets meer inspanning vraagt.

De route volgt het water, wanneer je het water steeds links van je houdt kan je niet verkeerd lopen.

Rondom het pad staan op verschillende plekken picknicktafels en bankjes. De picknicktafels zijn niet speciaal geschikt voor rolstoelgebruikers. Ook liggen de picknicktafels wat verder van het pad waardoor je door het gras zult moeten om ze te bereiken.

Door het jonge bos en de afwisseling met grasveld en het water is het een mooi gebied voor diverse vogelsoorten. Zelf zagen we zilverreigers, ooievaars, een buizerd, een valk en nog diverse andere vogels.

Vanaf het Noordelijkste stuk van de route slinger je linksom via het gecombineerde fiets - en wandelpad weer terug naar het parkeerterrein. Tussen het jonge bos door zie je soms even kasteel De Haar liggen. Aan de andere kant van het pad kijk je uit over de weilanden.

Deze route Ligt in een gebied van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over het gebied.

De route in kaart
Download als .gpx