Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Velsen-Zuid – Buitenplaats Beeckestijn Hoogtepunten
  • Natuurgebied

    Buitenplaats Beeckestijn

  • Startpunt

    Buitenplaats Beeckestijn
    Rijksweg 134

    1981LD Velsen-Zuid (NH)

  • Lengte van de route

    1,6 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Restaurant aanwezig
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Honden niet toegestaan

Deze route op buitenplaats Beeckestijn gaat langs enkele hoogtepunten van de tuin die rond het landhuis is gelegen.
De route volgt grotendeels de rode wandelroute, maar wijkt hier vanaf bij het Centraal Plateau, omdat het achterste deel van de buitenplaats nog niet zo goed begaanbaar is. 
We hebben overigens wel een langere route bekeken, via deze link kom je bij de langere route. Op de lange route raden we wel aan om een begeleider mee te nemen.

Op de korte route is overigens ook voldoende te beleven:
De route start op het voorplein van het landhuis. Naast het plein staan het koetshuis en het stalgebouw. 

De route slingert via de bloementuin. 
Let op: de bloementuin is voorzien van schelpenpad. Mocht dit lastig zijn met je rolstoel dan is het ook mogelijk om om de bloementuin heen te gaan. Ook is een hond niet welkom in de bloementuin.

Na de bloementuin kom je langs een kersenboomgaard met Velser kersenbomen. De Velser Kers was in de 18e eeuw een delicatesse! De Velser kersenbomen die in de tuin staan zijn in 2014 opnieuw aangeplant omdat de oorspronkelijke boomgaard van Beeckestijn verloren is gegaan. 
Door onderzoek heeft men nog enkele originele Velser Kersenbomen gevonden in Oostenrijk, de bomen in de tuin zijn enten van deze bomen. 

De route komt vervolgens langs de schelpvormige vijverkom. Waarschijnlijk is deze vijver in 1719 aangelegd als centraal element in de tuin. 

De route gaat buitenom naar het Centraal Plateau, een verhoging die de overgang tussen de Franse stijltuin en het meer Engelse landschapspark markeert. Een bordje wijst hier ongeveer richting de verkorte route, ga verder op het pad waarlangs je bij het Centraal Plateau bent gekomen. 

Op de T-splitsing aan het einde van het pad vindt je aan de rechterkant op ongeveer 10 meter het informatiebord over de ijskelder die in de kleine heuvel is gemaakt. Een ijskelder is een soort 18e eeuwse koelkast waarin blokken ijs werden bewaard. Doordat de ijskelder onder de grond ligt is deze goed geïsoleerd. In de zomer werd het ijs uit de ijskelder gebruikt om eten koel te houden. Tegenwoordig wonen er vleermuizen in de kelder. 

Tot slot komt de route door een deel van de Neobaroktuin. Deze tuin is in de jaren 60 opnieuw aangelegd in de stijl van een 18e eeuwse barokke tuin. De tunnel van beuken is typerend voor die tijd omdat het voor dames in de mode was om een zo wit mogelijke huid te hebben. Omdat men in de tunnel in de schaduw liep kon men toch buiten wandelen. 

In het noordelijke koetshuis is tegenwoordig Brasserie Beeckestijn gevestigd.
Hier kunt u terecht voor ontbijt, lunch en diner. Toen wij er waren was de Brasserie gesloten (zondag). Natuurmonumenten vermeld over het toilet het volgende: "In Brasserie Beeckestijn is een toilet dat toiletbeugels bevat en qua ruimte beperkt toegankelijk is voor een rolstoel."

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

Openingstijden Brasserie Beeckestijn:
        Maandag t/m woensdag van 9.00u - 17.00u
        Donderdag t/m zaterdag van 9.00u - 17.00u en van 18.00 - 23.00u

De route in kaart
Download als .gpx