Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Heerlen – Beleefpad Brunssummerheide
 • Natuurgebied

  Brunssummerheide

 • Startpunt

  Restaurant Schrieversheide

  Schaapskooiweg 99

  6414EL Heerlen

 • Lengte van de route

  1,5 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Watertappunt aanwezig
Rolstoelvriendelijk
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Let op, er lopen grote grazers in dit gebied!
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

Update: Op sommige stukken is het pad nog smaller geworden waardoor een begeleider echt noodzakelijk is. Ook blijken er op een deel van het pad dat omhoog gaat inmiddels grove kiezels te liggen waardoor je mogelijk wat wegslibt.

De Brunssummerheide is een afwisselend natuurgebied met heidevlaktes, zandvlaktes, naaldbos en loofbos. De beleefroute komt langs loofbos en heide. Ondanks de lengte van 1,5 kilometer is het een zeer afwisselende route qua omgeving, met stukken volledig in het bos en verre uitzichten over de heide.


Vanaf het parkeerterrein (met 4 invalidenplaatsen) volg je de weg om bij het startpunt te komen. Dit punt is niet te missen dankzij het grote bankje dat bij de informatieborden staat. Om aan de route te beginnen ga je net voor het bankje rechtsaf. De weg richting het startpunt wordt door de route nog eenmaal overgestoken, als alternatief zou je ook op deze kruising kunnen starten. De route is gemarkeerd met paaltjes met een oranje streep.


Op sommige punten is het pad wat aan de smalle kant (ongeveer 60 centimeter breed), maar door de stevige ondergrond van het pad en ook direct naast het pad is dit goed te doen. Daarnaast raden we aan om een begeleider mee te nemen. Een van de kenmerken van het Limburgse landschap zijn natuurlijk de vele heuvels.


Het startpunt van de route ligt naast Restaurant Schrieversheide. Vanaf het terras kijk je uit over de heide. Hier kan je na een wandeling een hapje eten of wat drinken. Iets verderop is de Sterrenwacht Limburg te vinden. Overdag is deze sterrenwacht gesloten, maar elke vrijdagavond openen zij hun deuren voor bezoek. Gezien dat we zelf overdag bij de Brunssummerheide waren hebben we niet kunnen bekijken of de sterrenwacht goed toegankelijk is.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

Openingstijden Restaurant Schrieversheide:
        Dagelijks geopend vanaf 10.00u
        Bij slecht weer is het restaurant gesloten, dit staat dan op de site

Openingstijden Sterrenwacht Limburg:
        Elke vrijdagavond van 19.30u - 23.00u
        Entree: €4,50, kinderen tot 6 jaar gratis

De route in kaart
Download als .gpx