Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Vijlen – Wandelroute Malensbos
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Het Vijlenerbos is het hoogst gelegen bosgebied van Nederland. Ook de hoogste berg van Nederland, de Vaalserberg van 322 meter hoog, bevindt zich in dit bos. Het is dan ook niet vreemd dat er op deze route hellingen te vinden zijn. Deze hellingen zijn wel een stuk minder hoog dan de Vaalserberg, toch raden we het wel aan om hier op pad te gaan met een begeleider.


Op het eerste stuk van de route was het pad tijdens ons bezoek wat slechter begaanbaar. Dit komt doordat diverse bosbouwvoertuigen ook gebruik maken van dit pad, waardoor het pad enkele diepe, modderige bandensporen bevat. Wij raden in verband met de hellingen aan om de route in tegengestelde richting te lopen ten opzichte van hoe Staatsbosbeheer de route aangeeft. Hierdoor kom je de steilere hellingen heuvelafwaarts tegen in plaats van heuvelopwaarts.


Een groot deel van het bos is een naaldbos, maar op verschillende plekken komen er ook steeds meer loofbomen in het bos te staan. De route komt langs een van de diverse grafheuvels die in dit gebied te vinden zijn. Deze grafheuvel is waarschijnlijk tussen de 3500 en 5000 jaar oud. Op meerdere plekken kruist de route de Belgische grens. De route volgt deels de Belgische route 'Routes des Frontières', de Grensroutes. Door de route aan het meest zuid-oostelijke punt te verlengen kom je langs een grenspaal en enkele oorlogsmonumenten. Dit voegt in totaal 1,4 kilometer toe aan de lengte van de route tot aan het monument voor Jeu Saive in de vorm van een heen-en-weertje.


Let op: bij slecht weer is deze route minder goed begaanbaar voor wandelwagens, rollators en (elektrische) rolstoelen.


Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over het gebied.


       

De route in kaart (route volgens Staatsbosbeheer, rode paaltjes, 5,1 kilomer)
Download als .gpx
De route in kaart (eigen routesuggestie, lange route, 5,9 kilometer)
Download als .gpx
De route in kaart (eigen routesuggestie, korte route met alternatief startpunt, 3,2 kilometer)
Download als .gpx