Op de grens tussen de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei ligt het Kasteelbos van Kasteel Renswoude. Rond de 14de eeuw werd er een kasteel op deze plek gebouwd. Het eerste kasteel heette Stifthorst en later werd het kasteel Borchwal genoemd. Uiteindelijk is in de 17de eeuw het Kasteel Renswoude gebouwd op de fundamenten van de eerdere kastelen. Aan het einde van de 20ste eeuw is het kasteel gerenoveerd na een brand.
Het Kasteelbos is ongeveer 38 hectare groot en ligt aan beide kanten van de Arnhemseweg. Het kasteelbos is van oorsprong aangelegd in Hollands classicistische stijl. In de 18de eeuw is de Hollands classicistische stijl veranderd naar de Franse Barokstijl. Van deze geometrische stijl is enkel nog het grand canal zichtbaar. Dit kanaal ligt in het verlengde van de oprijlaan en is hiermee een zichtas naar het kasteel. In de 19de eeuw werd de Engelse Landschapsstijl populair en werden de rechte lanen vervangen door kronkelende paden om waterpartijen met ronde vormen heen. Deze stijl is het meest zichtbaar op de route door het kasteelbos.
De route start aan de overkant van de weg die voor het kasteel langsloopt, bij de parkeerplaats. Er zijn geen invalidenparkeerplaatsen aanwezig en langs ieder parkeervak liggen balken. De parkeervakken zijn van gras. De oversteek over de weg is een overzichtelijk zebrapad ter hoogte van het grand canal. Aan het eind van de oprijlaan ga je linksaf en daar ga je het bos in. Via een oude laan loop je door het bos richting de velden achter het kasteelbos. Aan het eind van deze laan ga je rechtsaf om achter het kasteel langs te lopen om de grote vijver heen. Hier kom je ook de oude duiventoren tegen, die is gebouwd in de 17de eeuw. Het houden van duiven was een bezigheid die ook status gaf aan het kasteel en het landgoed. Vanaf de duiventoren vervolg je de weg langs de vijver terug naar de voorkant van het kasteel.
De ondergrond van het pad door het kasteelbos is stevige bosgrond. Bij droog weer is de route zeer goed te doen, maar bij regen kan het pad hier en daar wat modderig worden. Dit is dan ook waarom wij afraden de route in de regen of net na heen stevige regenbui te lopen. Zelf waren we er na een natte periode en troffen we nog wel enkele modderige plekken aan. Hier was goed omheen te komen toen wij er waren.
Deze route loopt door een gebied van Utrechts Landschap. Via deze link kom je op de pagina van Utrechts Landschap met meer informatie over het gebied.