Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
‘s-Graveland – Buitenplaats Boekesteyn
 • Natuurgebied

  Boekesteyn

 • Startpunt

  Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

  Noordereinde 54b

  1243 JJ 's-Graveland


  Let op! Betaald parkeren

 • Lengte van de route

  1,2 of 1,8 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Watertappunt aanwezig
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Betaald parkeren
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig

Buitenplaats Boekesteyn is één van de vele buitenplaatsen bij 's-Graveland. De naam van de buitenplaats is een verwijzing naar de vele beuken die er te vinden zijn. Het huidige landhuis is rond 1720 gebouwd, met uitbreidingen die in 1915 zijn uitgevoerd. De tuinen van het landhuis zijn oorspronkelijk in de symmetrische Franse landschapsstijl aangelegd en deze stijl is nog steeds terug te vinden aan de voorkant van het landhuis. De tuin achter het landhuis is echter veranderd naar de Engelse landschapsstijl, met slingerende paden en veel waterpartijen.


De route start bij de parkeerplaats en wij hebben twee verschillende opties voor de route gevonden. De korte route (1,2 kilometer) volgt de route zoals Natuurmonumenten deze heeft uitgezet. De langere route (1,8 kilometer) pakt iets meer van het landgoed mee. Het voornaamste verschil is dat de langere route om het weiland midden in het parkbos heen gaat, waarbij de korte route er enkel aan de westkant langs gaat. Beide routes gaan over meerdere bruggetjes, maar deze zijn goed aangelegd en breed genoeg met leuningen aan beide kanten. We hebben wel een opmerking nog bij de tweede brug op de langere route, deze loopt namelijk iets schuin af naar links.


De ijskelder van de naastgelegen buitenplaats Schaep en Burgh is ook vanaf beide routes te zien, echter heeft het bruggetje over de sloot tussen beide buitenplaatsen geen goede leuningen, waardoor wij hebben besloten deze brug niet op te nemen als mogelijke uitbreiding van een van de routes. De ijskelder heeft inmiddels een andere functie gekregen, het is nu een winterslaapplaats voor vleermuizen.


Een opvallende feature van de routes is de zichtlijn die over het landgoed loopt. Een dergelijke zichtlijn maakt het mogelijk om vanaf het landhuis uit te kijken over het landgoed, oftewel het bezit. En vanaf de andere kant geeft het een prachtig zicht op het landhuis. Soms werden er nog optische trucjes toegepast op deze zichtlijnen. Door de zichtlijn/laan breder te laten zijn bij het landhuis dan aan het eind, lijkt deze namelijk langer en lijkt het landgoed dus groter dan het is.


Tegenover de parkeerplaats is Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek te vinden. In het bezoekerscentrum is een tentoonstelling over de geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek. Over zowel de vele buitenplaatsen als de forten en natuurgebieden is informatie te vinden. Alleen al bij 's-Graveland staan tien buitenplaatsen, al zijn niet van alle buitenplaatsen de gebouwen nog aanwezig.


Naast het bezoekerscentrum staat het gebouw van Café-restaurant Brambergen. Het is hier mogelijk om wat te eten of te drinken voorafgaand en/of na een wandeling. Zowel in het bezoekerscentrum als in het gebouw van Café-restaurant Brambergen is een invalidentoilet aanwezig.


In de ruimte boven Café-restaurant Brambergen is de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek te vinden. Ondanks dat er geen lift in het gebouw aanwezig is (voor zover wij hebben kunnen vinden), willen we toch graag de sterrenwacht wel vermelden, gezien dat deze wel bereikbaar is voor een ieder voor wie het mogelijk is om een trap op te komen. In de maanden mei tot en met september zijn er in de sterrenwacht zonnekijkdagen op de eerste zondag van de maand. Hier kan je meer leren over de ster die het dichtst bij de aarde staat: de zon.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route. De parkeerkosten bedragen €1,75 per uur met een maximum van €7,00 per dag en komen ten goede aan het beheer van het gebied.

Openingstijden Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek:
       Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u

Openingstijden Café-restaurant Brambergen:
       Maandag t/m vrijdag van 10.00u - 17.00u
       Zaterdag en zondag van 10.00u - 19.00u

Openingstijden Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek:
       Zonnekijkdagen van mei t/m september:
       1ste zondag van de maand van 12.00u - 14.00u

De route van 1,2km in kaart
Download de route van 1,2km als .gpx
De route van 1,8km in kaart
Download de route van 1,8km als .gpx