Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Sint Jansklooster – Vlonderpad De Wieden
 • Natuurgebied

  Nationaal Park Weerribben - Wieden

 • Startpunt

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Beulakerpad 1

  8326 AH Sint Jansklooster

 • Lengte van de route

  1,3 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Honden niet toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
In de buurt van deze wandeling is een toegankelijke speelplaats aanwezig
We raden aan een begeleider mee te nemen

De natuur in het Nationaal Park Weerribben - Wieden is ontstaan door toedoen van de mens. Vanaf de vijftiende eeuw werd er in dit gebied turf gestoken, waardoor het veengebied afgegraven werd. Op deze manier ontstond er steeds meer ruimte voor het water en ook grote meren (wieden genaamd). Later werd het gebied met name voor de teelt van riet gebruikt, als hooiland en als weidegrond. En nog steeds komt er riet van hoge kwaliteit uit dit gebied voor gebruik op bijvoorbeeld daken.


Een stukje uit dit natuurgebied met een bijzondere geschiedenis is de Beulakerwijde. Nu is dit het grootste meer van de Weerribben - Wieden, maar ooit was hier het dorp Beulake te vinden. Dit turfstekersdorp is ontstaan in de tweede helft van de veertiende eeuw. Door de turfwinning ontstaat een landschap van stroken land afgewisseld met stroken water. Hoe langer men door gaat, hoe smaller de stroken land worden. Dit heeft ook uiteindelijk bijgedragen aan de ondergang van Beulake. Bij een zware storm in 1776 breken de dijken en wordt het dorp weggespoeld door het water van de Zuiderzee. De vijftig inwoners zoeken een veilig heenkomen in de kerk en worden na 36 uur gered. In 2014 is er een kunstwerk geplaatst in de Beulakerwijde op de plaats waar ooit de kerk van Beulake stond, de Beulaker Toren.


De route start bij het Bezoekerscentrum De Wieden. Via het Beulakerpad (wat ooit tot in het dorp Beulake liep) kom je bij een bruggetje aan de linker kant. Hier begint het vlonderpad. Dit pad gaat over drijvend land, er zit op sommige plaatsen nog zo'n 1,5 meter water onder het riet. Langs de route zie je de verschillende varianten van natuur die je tegen kan komen in het Nationaal Park. Van open water tot moerasbos, je komt er vanalles over te weten op deze route. En voor mensen met een visuele beperking is er een uitgebreide tekst over het gebied beschikbaar in braille bij het bezoekerscentrum.


Achter het bezoekerscentrum en bij de brug naar het vlonderpad is Theeschenkerij De Wieden te vinden. In de zomerperiode (april tot november) kan je hier terecht voor iets te drinken en een broodje.


Als je bij de Theeschenkerij door loopt richting de aanlegsteiger kom je de Speelnatuur van OERRR tegen. Deze speelnatuur is (beperkt) toegankelijk in een rolstoel. Via het tweede toegangshek kan je zelfstandig naar binnen en kom je direct uit bij de waterpomp. Deze is te bedienen vanuit de rolstoel en je ziet het water naar beneden stromen richting de sloot. Ook loopt er een redelijk stevig schelpenpad door de Speelnatuur welke met een rolstoel te doen is. Wel is de overgang van het schelpenpad naar het stukje vlonderpad wat aan de hoge kant. Hier kan een beetje hulp handig zijn.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

Openingstijden Bezoekerscentrum De Wieden:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u (1 april - 1 november)
        Woensdag, zaterdag en zondag van 12.00u - 16.00u (1 november - 1 april)

Openingstijden Theeschenkerij De Wieden (1 april - 1 november):
        April en mei: woensdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u
        Juni, juli en augustus: dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u
        September: woensdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u
        Oktober: zaterdag en zondag van 10.00u - 17.00u
        Herfstvakantie: woensdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u
        December: 31 december van 12.00u - 16.00u

De route in kaart
Download als .gpx