Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Someren – Allemanspad Natuurpoort Vennenhorst
 • Natuurgebied

  Natuurpark De Heihorsten

 • Startpunt

  Parkeerplaats Natuurpoort Vennenhorst

  Bosrandweg 6

  5712GZ Someren

 • Lengte van de route

  4,3 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
Let op, er lopen grote grazers in dit gebied!
We raden aan een begeleider mee te nemen

Natuurpark de Heihorsten zag er vroeger heel anders uit dan tegenwoordig. Tot 1910 bestond het gebied rond de Somerense Heide namelijk uit heidevelden en moerassen, maar er werd een groot productiebos aangeplant waarvan het hout werd gebruikt in voor het stutten van de mijnschachten van de kolenmijnen. waardoor het oorspronkelijke gebied verdween. In 1998 werd gestart met het opnieuw inrichten van de Somerense Heide en het Keelven. Een stuk naaldbos werd geveld en de oorspronkelijke vennen werden hersteld. Inmiddels is het gebied van belang als waterbuffer in droge periodes en in natte periodes kan er veel extra water worden opgevangen. Om de heide in stand te houden grazen er Schotse Hooglanders.


Natuurpoort Vennenhorst is het startpunt van deze route. Onderweg kom je door het bos, langs een aantal vennen en over een heide. Zo zie je op deze route van iets meer dan 4 kilometer toch drie verschillende landschappen. Op het startpunt beginnen meerdere routes die rolstoeltoegankelijk zouden zijn. Wij kiezen er voor alleen de korte route te publiceren, na alle drie de routes te hebben beoordeeld.


Het allemanspad is toegankelijk voor iedereen, ook voor fietsers, daarom hebben we de route niet aangeduid als rolstoelvriendelijk. Onderweg kom je langs een wildrooster. De spijlen zitten hier 6 centimeter uit elkaar, maar via een klaphek kun je om dit rooster heen. Het klaphek is vrij zwaar, we raden daarom aan een begeleider mee te nemen.
De route is deels verhard met asfalt en deels voorzien van stevige halfverharding. Langs de route kom je op verschillende plekken picknicktafels tegen, hier is aan een kant een bank weggelaten waardoor je redelijk gemakkelijk kunt aanschuiven. Rond sommige van deze picknicktafels is inmiddels gras opgekomen. Onder dit gras zit echter halfverharding waardoor de meeste tafels waarschijnlijk bereikbaar zijn. De route is voorzien van bewegwijzering, volg in eerste instantie de borden Allemanspad (niet Allemansroute). Vervolgens kies je voor de allemansroute wanneer je de afslag naar de "Allemans lange route" tegenkomt.


Bij het startpunt van de route kom je langs Boscafe De Soete inval. je kunt hier terecht voor koffie en thee, maar ook voor een lunch of diner. Zowel het terras als binnen gedeelte van het boscafé zijn goed toegankelijk en er is een ruim invalidentoilet aanwezig.

Deze route is een route van Land van de Peel. Via deze link kom je op de pagina van Land van de Peel met informatie over de route.

Openingstijden Boscafe De Soete inval:
        Dagelijks van 10.00u - 21.00u

De route in kaart
Download als .gpx
Someren_Allemanspad_Natuurpoort_Vennenhorst_31-08-2023-29

Panoramafoto van het uitzicht over het Keelven