Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Udenhout – Uitkijkpunt Bosch en Duin
 • Natuurgebied

  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

 • Startpunt

  Parkeerplaats Bosch en Duin

  Schoorstraat 50

  5071RC Udenhout

 • Lengte van de route

  888 meter

Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een bijzonder stuifzandlandschap. De bijnaam van het gebied is de Brabantse Sahara vanwege de grote zandvlakte het stuivende zand en de extreme temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Tijdens de laatste IJstijd blies de wind zand naar dit gebied en begonnen er bomen te groeien. In de veertiende eeuw werden de bomen gekapt en ontstond er een open vlakte met heide en grassen. Boeren lieten hier hun koeien grazen, maar op het zand groeide de heide en de grassen niet terug, waardoor het gebied een grote zandvlakte werd. Hele dorpen dreigden te verdwijnen onder het zand en er werden bomen geplant om het zand tegen te houden. Zelfs vandaag de dag kun je in het gebied nog bomen vinden waarvan alleen de kruin nog uit het zand steekt. Om de Brabantse Sahara in stand te houden graast er een kudde in het gebied, maar deze zul je op het rolstoelpad waarschijnlijk niet tegenkomen.


Vanaf de parkeerplaats gaat er een pad van betonplaten omhoog naar het uitkijkpunt. Dit pad is ongeveer 400 meter lang en de helling is niet heel steil. Door de lengte is het wel een stevige klim en daar is duidelijk rekening mee gehouden: langs het pad zijn verschillende bankjes waarnaast een opstelplaats is gemaakt voor een rolstoel. Ook is hier een extra beugel aan het bankje gemaakt waardoor je een extra punt hebt om je aan vast te houden of aan af te zetten. Het pad kruist een mountainbike route, om te voorkomen dat hier teveel zand of modder op het pad komt is het kruisende pad voorzien van klinkers. Het is duidelijk dat er bij het aanleggen van de route goed is gekeken naar de inrichting, wel loopt het pad natuurlijk door een stuk bos en kom je bovenop een duin van stuifzand uit. Het is dan ook niet gek dat je op het pad hier en daar wat modder en bovenaan ook zeker wat zand zult tegenkomen, gelukkig ligt er een stevig betonpad onder. Doordat de wind zeker bovenop het duin vrij spel heeft is moeilijk te voorzien wanneer er veel of weinig zand bovenaan het pad ligt, in combinatie met de lange helling raden we daarom aan een begeleider mee te nemen.


Bij het startpunt kom je langs Landgoed Bosch en Duin , hier kun je terecht voor een kop koffie of thee, maar ook voor lunch en diner. Bij Landgoed Bosch en Duin is een invalidentoilet aanwezig. Zowel bij de hoofdingang als aan de zijkant bij het terras is een rolstoelhelling aanwezig.

Deze route is een route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over de route.

Openingstijden Landgoed Bosch en Duin:
        Maandag t/m donderdag van 10.00u - 19.00u
        Vrijdag van 10.00u - 20.30u
        Zaterdag van 10.00u - 20.30u
        Zondag van 9.30u - 20.30u

Tijdens feestdagen en vakanties kunnen er andere openingstijden zijn.

De route in kaart
Download als .gpx
Udenhout_Uitkijkpunt_Bosch_en_Duin_23-06-2023-19

Panoramafoto van de Loonse en Drunense Duinen